Activitățile de informare derulate de polițiștii de la prevenire și siguranță școlară au vizat, așa cum era și firesc, copiii și tinerii, cu atât mai mult cu cât e perioada vacanței, a timpului liber petrecut uneori departe de casă, perioada taberelor, a festivalurilor și excursiilor.

 

Potrivit IPJ Mureș, atât în zonele de agrement, cât și cu prilejul unor manifestări (Zilele elevilor maghiari, de exemplu) , polițiștii au stat de vorbă cu copiii de toate vârstele. Sfaturile au fost diferite, în funcție de vârsta și preocupările fiecăruia. 

Cei mai mici au fost îndrumați să nu se îndepărteze niciodata de părinți, bunici sau alți adulți însoțitori, primind pentru receptivitatea lor autocolante cu polițiști, pentru a ține minte că pot apela cu încredere atunci când se află într-o situație de pericol.

Copiii mai mari au primit sfaturi legate de comportamentul preventiv, atunci când sunt singuri acasă sau pe stradă, dar și despre reguli rutiere, traversare sau locul în mașină. Modul în care ar trebui să reacționeze  în caz de rătăcire a fost un alt aspect important: la pădure, rămân pe loc și fac gălăgie, la mare, aleg un punct de reper și apelează la un adult pentru a-i ajuta să ajungă la părinți. Un plan de rezervă, respectiv un punct de întâlnire în caz de rătăcire, e binevenit în familie sau grup, ca și elemente de îmbrăcăminte în culori stridente.

„Cu adolescenții și tinerii am abordat alte subiecte, încercând să pătrundem DINCOLO DE APARENȚE. Anturajul este foarte important, prietenii te pot influența, dar nu te pot obliga să faci ceea ce nu crezi că e bine, inclusiv în ceea ce privește conumul de alcool sau substanțe interzise. Cei care oferă droguri au grijă să prezinte partea ademenitoare a acestui obicei, omițând, desigur, consecințele dramatice pentru consumator sau familia acestuia. În plus, relațiile de prietenie, schimbul de fotografii în ipostaze intime trebuie  evitate, întrucât pot fi urmate de amenințări, șantaj, traume.

Astfel de activități vor continua întreaga vară, pentru ca toți să avem o VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!”, a transmis IPJ Mureș.

Sursa: Realitatea de Mures

Articolul precedentDoi șoferi aproape de comă alcoolică și altul drogat s-au ales cu dosar penal
Articolul următorCULISELE PUTERII | Miron Mitrea: „E corect impozitul progresiv pentru România”