Muzeul Judeţean Mureş a redeschis, marţi, de Ziua Culturii Naţionale, Galeria de Artă Românească Modernă într-o variantă extinsă, atât ca spaţiu expoziţional, cât şi ca număr de lucrări expuse.

Astfel, în Galeria de Artă Românească Modernă alături de nume deja consacrate, cum este triada de început a artei româneşti moderne, care îi cuprinde pe Grigorescu, Luchian şi Andreescu, se află şi nume din perioada interbelică, precum Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Ştefan Dimitresc, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Camil Ressu şi mulţi alţii.

Iubitorii de artă pot vedea în noua variantă a Galeriei de Artă Românească Modernă câteva lucrări noi de Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza sau Ion Andreescu, care sunt expuse alături de capodopere care erau în depozitele muzeului, aparţinând pictorilor Ştefan Luchian, Aurel Popp, Octavian Băncilă sau Camil Ressu.

Între lucrările nou achiziţionate de Muzeul de Artă din Târgu Mureş, expuse în galerie, regăsim „Lagună la Veneţia” de Gheorghe Petraşcu şi „Margine de Pădure” de Ion Andreescu.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a arătat că prin extinderea Galeriei de Artă Românească Modernă se folosesc toate spaţiile libere din Palatul Culturii din Târgu Mureş, inclusiv holurile de la etajul III fiind introduse în spaţiul expoziţional.

Astfel am reuşit să scoatem multe lucrări din depozite şi am reuşit să prezentăm şi ultimele patru lucrări care au ajuns în ultimii doi ani în colecţia noastră, Nicolae Tonitza, Ion Andreescu, Gheorghe Petraşcu şi Aurel Ciupe”, a subliniat Soos.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a arătat că prin achiziţiile susţinute de instituţia pe care o conduce, noua Galerie de Artă Românească Modernă este „o valoare îmbunătăţită”.

Istoricii de artă susţin că sunt peste 2.400 de picturi originale aflate în galeriile de artă ale Muzeului Judeţean Mureş, Galeria de Artă Clasică Maghiară şi Galeria de Artă Românească Modernă, adăpostite de Palatul Culturii din Târgu Mureş, iar acestea pot rivaliza oricând cu marile picturi ale lumii şi pot sta pe simezele oricăror galerii internaţionale.

AGERPRES

 

Articolul precedentȘcoala siguranței, pentru elevii de clasa I
Articolul următorTÎRGU MUREȘ: Inscripție profanatoare pe casa memorială „Avram Iancu”