Preluarea personalului din echipajele civile SMURD de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost validată săptămâna trecută, prin votul Camerei Deputaților. Proiectul va intra în dezbaterea și votul Senatului, în calitate de cameră decizională.

Numărul celor care urmează a fi preluați de IGSU este de aproximativ 250 de paramedici, angajați în prezent la autoritățile locale pe echipajele SMURD și care vor intra în structura IGSU, care are aproximativ 26.500 angajați.

Secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că “astfel de echipaje există la acest moment în 5 județe și anume Mureș, Hunedoara, Arad, Sibiu și Maramureș. (…) Astfel de echipaje au început să fie înființate încă din anul 2001, înainte că Legea Sănătății să fie adoptată în 2006. Primăriile asigurau salariile personalului iar toate cheltuielile în afară de salarii erau asigurate din bugetul de stat. În ultimii doi an,i au început presiunile pentru preluarea personalului acestor echipaje în vederea evitării desființării lor. S-au găsit soluții temporare pentru menținerea lor, cum ar fi soluția din județul Mureș, unde Consiliul Județean a suplimentat fondurile pentru primăriile care aveau în structura lor astfel de echipaje. În alte județe, această soluție nu a fost agreată iar riscul de desființare al acestor echipaje a devenit mai mare cu timpul. Importantă acestor echipaje este extrem de mare, majoritatea lor deservind zonele rurale și greu accesibile având între 600 și 1400 intervenții / an / echipaj”, spune Raed Arafat.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au sprijinit această inițiativa legislativă și celor care s-au implicat în salvarea acestor echipaje de la desființare. Ele se vor alătura echipajelor militare de la inspectoratele pentru situații de urgență, care depășesc astăzi 300 la număr pe plan național”, spune Raed Arafat.

 

 

 

Articolul precedentMureșeni, Cristești și Ungheni, acoperite de punctul de intervenție SMURD de la Azomureș
Articolul următorMisiuni de salvare pe munte, cu elicopterul SMURD