Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat, la comanda www.mures.ro, un sondaj de opinie în municipiul Târgu Mureș, având ca temă diferite dimensiuni care privesc agenda publică locală. Printre subiectele incluse în sondaj s-au aflat și elemente de politică locală din perspectiva alegerilor locale din vara acestui an.

A fost investigată populația adultă (18 ani și peste), rezidentă în municipiul Târgu-Mureș, volumul eșantionului fiind de 841 de subiecți, iar eroarea maximă tolerată de +/- 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.

Tipul eșantionului este simplu aleatoriu CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Sondajul a fost realizat în luna decembrie 2019, iar din perspectiva structurii entice, eşantionul a fost constituit din 49% respondenţi români, 43% respondenți de etnie maghiară, iar 8% de altă etnie.

Jumătate dintre târgumureșeni consideră că orașul se îndreaptă într-o direcție greșită. 57% cred că activitatea lui Dorin Florea este slabă și foarte slabă

Percepția direcției în care se îndreaptă lucrurile în municipiul Târgu-Mureș reprezintă elementul general de definire a stării de spirit a locuitorilor, modul în care aceștia se raportează la instituțiile care contribuie în mod direct la dezvoltarea orașului.

Doar aproximativ o treime dintre târgumureșeni consideră că, în municipiul Târgu Mureș, lucrurile merg într-o direcție bună, în timp ce aproape jumătate consideră că direcția e una greșită.

După cum se poate observa, mai mult de jumătate (57%) dintre respondenți consideră că activitatea actualului primar, Dorin Florea, este una slabă (33%) sau foarte slabă (24%), în timp ce 36% o evaluează ca fiind bună și alte 7%, ca fiind foarte bună.

Climatul politic local este unul marcat de percepția unei evoluții greșite, pe fondul unei activități preponderent slabe a actualului primar. Desigur, în conturarea stării de spirit pot concura și alți factori, dar putem vorbi de o asociere puternică dintre percepția lipsei de performanță a actualului primar și evoluția orașului într-o direcție greșită.

Târgumureșenii vor un primar cinstit și integru. 60% optează pentru un primar independent

Una dintre cele mai importante întrebări ale sondajului se referă la percepția târgumureșenilor asupra profilului viitorului primar al orașului. În opinia majorității respondenților, calitățile pe care trebuie să le aibă primarul municipiului Târgu-Mureș vizează în special latura etică și morală (cinstit, corect, integru, onest, sincer). Latura socială este, de asemenea, una importantă (apropiat de oameni, comunicativ, transparent). O a treia dimensiune vizează nivelul competențelor (bun gospodar, administrator, manager).

Testarea unor atribute pre-definite ne indică drept principale caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească primarul din Târgu-Mureș: experiența în administrație și un cazier penal curat.

Atribute importante sunt experiența managerială, independența politică și experiența în mediul academic.

În opinia târgumureșenilor, proveniența din oraș a viitorului primar și etnia acestuia sunt caracteristici mai puțin importante.

 

Dorin Florea, Claudiu Maior, Marius Pașcan, Theodora Benedek și Dan Mașca – cei mai cunoscuți politicieni

Măsurarea principalilor indicatori ai imaginii politicienilor locali a inclus notorietatea, încrederea și favorabilitatea.

Procentele de încredere și favorabilitate sunt raportate la nivelul notorietății.

Din perspectiva notorietății, potențialii candidați la Primăria municipiului Târgu Mureș pot fi grupați în trei categorii:

– Cei cu notorietate ridicată, de peste 80%: Dorin Florea, Claudiu Maior, Marius Pașcan

– Cei cu notorietate medie, 40%-80%: Theodora Benedek, Dan Mașca, Soos Zoltan, Vass Levente

– Cei cu notorietate scăzută, sub 40%: Ervin Molnar, Lavinia Cosma, Sergiu Papuc și Cosmin Pop

Soos Zoltan, Theodora Bendek și Cosmin Pop – lideri în clasamentul încrederii

 Încrederea în politicienii locali este una relativ redusă, niciun politician neavând o balanță de încredere pozitivă (procentul de încredere multă și foarte multă mai mare decât procentul de încredere puțină și foarte puțină).

În aceste condiții, putem grupa potențialii candidați, în funcție de raportul dintre cele două segmente:

Politicieni cu nivel de încredere relativ ridicat (segmentul de încredere ridicată reprezintă cel puțin 60% din cel de încredere redusă): Soos Zoltan, Theodora Benedek, Cosmin Pop

Politicienii cu un nivel de încredere relativ mediu (40%-60%): Dan Mașca, Dorin Florea, Vass Levente, Lavinia Cosma, Marius Pașcan

Politicienii cu un nivel de încredere relativ redus (sub 40%): Claudiu Maior, Ervin Molnar, Sergiu Papuc

Claudiu Maior, Ervin Molnar, Sergiu Papuc – pe ultimele locuri la favorabilitate

În privința favorabilității, a unui potențial vot acordat acestora, daca ar candida pentru funcția de primar, datele ne indică faptul că niciun candidat nu reușește să obțină votul a cel puțin jumătate dintre cei care îl cunosc. Și în acest caz, avem câteva categorii de favorabilitate:

Favorabilitate relativ ridicată (minim 35%): Theodora Benedek, Soos Zoltan, Dan Mașca, Dorin Florea, Vass Levente, Cosmin Pop, Lavinia Cosma, Marius Pașcan

– Favorabilitate relativ scăzută (sub 35%): Claudiu Maior, Ervin Molnar, Sergiu Papuc

Theodora Benedek, candidatul preferat al Partidului Național Liberal. Scor aproape dublu față de Ervin Molnar și Cosmin Pop

Partidele din Târgu Mureș se află într-o perioadă efervescentă, de desemnare a candidatului la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș.

Cea mai vizibilă competiție în spațiul public este aceea din cadrul Partidului Național Liberal, pentru care câștigarea alegerilor locale din Târgu Mureș a devenit o miză foarte importantă.

Opinia târgumureșenilor cu privire la cel mai bun candidat pe care PNL l-ar putea propune pentru primăria municipiului este foarte clară, cele mai multe opțiuni fiind orientate, la un scor aproape dublu față de competitori, în favoarea Theodorei Benedek.

27% optează pentru Theodora Benedek, 16% pentru Ervin Molnar și alți 16% pentru Cosmin Pop. 2% optează pentru un alt candidat.

Theodora Benedek, preferată pentru poziția de candidat la Primărie al partidelor de dreapta – PNL, USR, PLUS, PMP

Preocuparea partidelor cu afinități ideologice sau valorice de a-și maximiza rezultatul în alegeri ridică întrebarea legitimă dacă e mai bine ca aceștia să propună un candidat unic, cu cele mai mari șanse sau să aibă propriile opțiuni pentru funcția de primar. Desigur, în această ecuație este foarte important modul în care se va desfășura scrutinul.

Un scrutin cu un singur tur impune practic soluția unor alianțe, dar pot apărea și costuri care să afecteze partidele componente, cel mai evident fiind mobilizarea redusă, din cauza lipsei unui lider vizibil.

Un scrutin desfășurat în două tururi ar atenua aceste costuri, lăsând competiția deschisă și mutând miza cooperării în turul II.

Electoratul local are o abordare destul de echilibrată a acestei dileme.

Cei care optează pentru un candidat unic al partidelor de dreapta (PNL-USR/PLUS-PMP), o indică drept cel mai bun candidat, în proporție de 18%, pe Theodora Benedek, urmată de Marius Pașcan (10%) și Ervin Molnar (10%).

Este interesant și faptul că Theodora Benedek, care se află la un nivel de notorietate de 57%, dobândită în numai câteva luni de precampanie, are cea mai mare rată de conversie a notorietății în încredere, favorabilitate și intenție de vot.

Trendul ascendent al Theodorei Benedek se suprapune cu cea mai mare încredere și favorabilitate în rândul comunității maghiare dintre candidații non-UDMR, ceea ce poate fi transformat în intenție de vot, element conexat cu un grad de interes tot mai scăzut în Târgu Mureș pentru votul etnic.

UDMR și PNL, cele mai bune scoruri pentru Consiliul Local

Din punct de vedere politic, municipiul Târgu Mureș se află la un posibil moment de răscruce, de potențiale schimbări în administrația orașului, în urma alegerilor locale din 2020.

Activitatea actualului edil nu este una satisfăcătoare pentru majoritatea locuitorilor, direcția de evoluție nu este considerată una bună, ca atare climatul politic local e favorabil unei schimbări.

Fără nominalizări din partea majorității partidelor, intenția de vot a târgumureșenilor este foarte fragmentată.

Perspectiva unor alegeri pentru funcția de primar desfășurate într-un singur tur face ca alternativa unui candidat unic al partidelor de centru-dreapta să fie una pentru care optează majoritatea electoratului acestor partide, în contextul în care votul etnic pare a nu mai fi o caracteristică a alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș.

Aceste observații sunt interesante mai ales din perspectiva opțiunilor pentru viitorul Consiliu Local, unde se preconizează o luptă electorală acerbă, 7 formațiuni având șansa de a intra în viitorul legislativ local.

În privința votului pentru Consiliul Local, UDMR (22%) și PNL (21%) conduc, fiind urmate de Alianța USR-PLUS (11%), POL (8%) și PSD (7%).

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și Partidul Mișcarea Populară (PMP), fiecare cu 4%, se află aproape de pragul intrării în Consilul Local.

 

Articolul precedentMulțumesc, mama!”, cele mai comentate cuvinte din discursul prefectului de Mureș
Articolul următorVIDEO Învățătoare prinsă de ministru în timp ce țipa la elevi. Ministrul Monica Anisie a descoperit dezastrul din școlile din Ialomița