Victoria de etapă a lui Călin Georgescu a stârnit temeri legate de poziția României în cadrul UE și NATO, iar ostilitatea sa față de investitorii din piața unică europeană riscă să declanșeze alarme la Bruxelles.
Candidat ultranaționalist la președinția României, Călin Georgescu promite electoratului autosuficiența națională, în vizorul său aflându-se marile companii străine care activează în țară.
Suveranistul a obținut o victorie surprinzătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, parțial datorită unei campanii care urmărește reducerea dependenței țării de firme internaționale.
În turul al doilea va avea loc pe 8 decembrie, acesta se va confrunta cu Elena Lasconi, candidata Uniunii Salvați România.
Victoria de etapă a lui Călin Georgescu a stârnit temeri legate de poziția României în cadrul UE și NATO, iar ostilitatea sa față de investitorii din piața unică europeană riscă să declanșeze alarme la Bruxelles, ca să nu mai vorbim de posibila lovitură dată economiei românești, notează Politico.
Într-un interviu acordat publicației, populistul admirator al președintelui rus Vladimir Putin și al președintelui ales al SUA, Donald Trump, și-a reiterat frustrările legate de multinaționalele din România.
„Dacă astăzi, la fel ca poporul român, plătesc pentru apă, știți unde plătesc? Plătesc unei firme franceze care nu a investit, nu a contribuit cu un cui, dar încasează banii. Plătesc și o companie străină pentru gaze naturale. Plătesc și pentru electricitate unei firme străine. Îmi cumpăr benzina, benzina mea, și unde plătesc? Tot unui străin,” a declarat el.
În ceea ce privește combaterea acestor companii din sectoarele-cheie ale utilităților, Călin Georgescu s-a plâns — așa cum se întâmplă în multe locuri din Europa de Est — că activele valoroase ale țării au fost vândute în mod impropriu în urma unor privatizări dubioase după căderea comunismului. El a promis că își va folosi primele 100 de zile de mandat pentru a recupera aceste active.
„Mă interesează ca poporul român, nu străinii, să dețină proprietăți în țara mea,” a insistat Călin Georgescu.
Întrebat despre amploarea planurilor sale de a recupera activele, prezidențiabilul a răspuns: „Mă refer la recuperarea a ceea ce a fost privatizat și a fost privatizat greșit. În România, nicio privatizare nu este justificată.”
Astfel de recuperări ar declanșa cu siguranță valuri de bătălii politice și juridice, dar Călin Georgescu a demonstrat o ostilitate clară față de marile afaceri în campania sa. El a acuzat, de asemenea, producătorii americani de armament că ar alimenta războiul din Ucraina.
Această dimensiune a autosuficienței din campania sa ar putea atrage părți importante ale electoratului, deși ar afecta grav poziția țării ca destinație pentru investiții, dacă ar anula într-adevăr multe dintre privatizări.
Rolul investitorilor străini a fost întotdeauna sensibil.
În ultimii ani, autoritățile de la Bucureștiul au cerut, de exemplu, ca marile supermarketuri străine din România să își aprovizioneze rafturile cu produse autohtine — o mișcare care a dus la un conflict cu Bruxelles-ul și cu comercianții internaționali privind regulile pieței unice a UE.
Călin Georgescu îmbrățișează pe deplin modelul lui Donald Trump pentru abordarea sa mai naționalistă asupra economiei.
„Este vorba despre viziune — asta vreau să fie scris — o viziune pentru pace și o viziune în care, la fel cum America era pe primul loc, România trebuie să fie pe primul loc,” a declarat candidatul suveranist.
Referindu-se la un acord de pace în Ucraina, el a spus că se va inspira de la noul președinte al SUA, dar, dincolo de afirmația că războiul trebuie să se încheie „urgent,” Călin Georgescu nu a dorit să comenteze dacă Kievul ar trebui să cedeze teritorii. „Tot ceea ce face președintele Trump pe acest subiect, categoric voi face și eu”, a admis el.
Deși a fost acuzat că ar fi pro-Rusia și că ar amenința poziția României în cadrul UE și NATO, Călin Georgescu a subliniat că, în esență, este un transatlanticist.
„Pentru mine și pentru poporul meu, cel mai important este parteneriatul cu America”, a spus el.
Mulți dintre oponenții săi politici au fost sceptici cu privire la afirmația că prioritizează alianța cu SUA, suspectând că Rusia a jucat un rol în campania sa de succes fulminant pe TikTok, platforma care l-a propulsat din obscuritate chiar înainte de alegeri.
Negând acuzația de sprijin din partea lui Vladimir Putin, Călin Georgescu s-a comparat cu Donald Trump, spunând că este portretizat în mod fals de mass-media, care refuză să recunoască sprijinul autentic al alegătorilor pentru agenda sa.
Chestionat despre rolul potențial al trolilor și boților rusești în promovarea campaniei sale, el a răspuns: „Întrebarea dumneavoastră este standard, la fel ca atunci când Trump a fost întrebat. Au schimbat [numele] Trump cu Georgescu. Este același lucru pe care l-au spus despre Trump. Este inutil! Nu realizează că oamenii pot avea puterea votului. Oamenii au fost obișnuiți cu ideea: Votul tău nu contează! Ei bine, a contat.”
„Nu TikTok-ul a mers la vot, ci oamenii vii, ființele umane, nu TikTok-ul,” a continuat el.
Întrebat despre apartenența României la UE și NATO, Călin Georgescu a spus că își dorește doar să elimine unele standarde duble. Este un subiect sensibil de lungă durată în Europa de Sud și de Est, unde țările mari, precum Franța, par să beneficieze de tratament preferențial în UE în domenii precum datoriile și subvențiile agricole.
„Vedem că unele țări sunt mai prezente și mai avantajate, iar altele mai puțin”, a spus Călin Georgescu despre UE. „Vreau să merg — și vreau să notați asta — să reprezint poporul român cu capul sus, drept și nu în genunchi”, a conchis el.