Platforma Aresel a depus la Administrația Prezidențială o scrisoare prin care îi solicită  Președintelui Klaus Iohannis retragerea decorației lui Dorin Florea, primarul Municipiului Târgu Mureș.  Aceasta este o acțiune complementară protestului organizat vineri, 17 ianuarie 2020, în Târgu Mureș, ca urmare a declarațiilor publice ale primarului Florea.

Dorin Florea a fost decorat în 2011, de către Președintele Traian Băsescu, cu Ordinul Pentru Merit în grad de Cavaler.

Platforma Aresel consideră că “Prin declarațiile publice făcute, în mod repetat, de la începutul săptămânii trecute, Dorin Florea incită la ură împotriva minorității rome  și la  discriminare a persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile. (…)

Aleșii în funcții publice nu ar trebui, sub nici o formă, să atace, să discrimineze, să umilească sau să instige la ură împotriva unei persoane sau unui grup de persoane pe motiv de rasă, etnie, naționalitate,  vârstă, religie, sex, orientare sexuală sau categorie socială. Primarul Dorin Florea însă tocmai acest lucru îl face, neținând cont nici de Constituția României, nici de reglementările internaționale privind drepturile omului, drepturi cum ar fi dreptul persoanelor aparținând minorităților de a nu fi discriminate și dreptul la demnitate (…)”, transmite Aresel.

„Considerăm că derapajele primarului Dorin Florea sunt periculoase pentru întreaga societate și credem că atitudinea edilului este una dezonorantă și nedemnă de un Cavaler al Ordinului Pentru Merit și vom insista pentru retragerea decorației conferite acestuia”, mai spun reprezentanții Aresel.