Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puțin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susține că le are, dar este necesară totodată şi asigurarea cvorumului. PSD şi Pro România au anunţat că vor lipsi, dar premierul desemnat Ludovic Orban se declară optimist şi spune că partidul este pregătit să facă faţă şi unor „tertipuri” procedurale de care PSD s-ar putea folosi pentru a amâna votul de învestitură.

Pe de altă parte, Victor Ponta a părut să dea senzația că s-ar putea răzgândi. El îi pune condiții lui Ludovic Orban pentru ca parlamentarii Pro România să asigure luni cvorumul în plen, la votul de învestitură al Guvernului. Ponta vrea ca premierul desemnat să-i schimbe pe cei trei miniștri care au primit aviz negativ după audierile din comisii. Este vorba despre cei propuși la Muncă, Finanțe și Dezvoltare Regională. Printre ei, și Florin Cîțu, care a discutat, duminică, la sediul PNL cu Ludovic Orban.

După discuțiile avute duminică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că guvernul său ar putea obține între 237 și 243 de voturi. A spus că își bazează calculele pe discuții purtate și pe analiza prezenței în grupurile parlamentare care sprijină învestirea guvernului. 

„Suntem încrezători, în ciuda boicotului PSD, pe care nu-l înțelegem. Este un mod urât de a ieși din scenă. Am încrede că mâine vom da României un guvern legitim care să se apuce de treabă din prima zi”, a declarat duminică Ludovic Orban.

Întrebat despre atitudinea Pro România și dacă vor exista parlamentari din acest partid care vor veni pentru a asigura cvorumul, liderul liberal s-a limitat să spună doar atât: „Veți vedea mâine”. 

Întrebat despre faptul că Pro România și PSD au împreună 233 de voturi și boicotul lor ar fi legat de considerentul că amânarea votului până după alegerile prezidențiale ar avantaja-o pe Viorica Dăncilă, Ludovic Orban a spus că „respinge aceste considerații și această numărătoare”.

„Nici acum nu înțeleg poziția lui Ponta. Poate are rațiuni pe care nu le cunosc. Mi s-ar fi părut normal că dacă pui umărul la moțiune, să pui umărul și la plecarea de la butoane a celor pe care i-ai demis. Această schimbare de poziție nu o înțeleg. Sper să revină la o atitudime mai normală. Mi se pare că poziția lui Ponta e incorectă. Permite menținerea la putere a rămășițelor PSD”, a comentat Ludovic Orban.

El a repetat că are încredere că va exista o majoritate și că sunt suficienți parlamentari „cu conștiință și luciditate”. Întrebat dacă a găsit nemulțumiți în PSD, Ludovic Orban a spus: „Cu siguranță, cu siguranță. Nu îmi place să avansez nume, am avut discuții cu foarte mulți parlamentari”. 

Reporterul Digi24 Anca Suciu prezintă situația înainte de votul de luni din Parlament. Două parlamentare din tabăra opoziției ar putea lipsi, din motive de sănătate: 

Articolul precedentOficiali ai Ambasadei Palestiniene la București, în vizită la pompierii mureșeni
Articolul următorExtragere Loto 6/49, Noroc, Joker. Numerele extrase duminică, 3 noiembrie