Ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, a declarat că în curând se va demara licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate al căii ferate de mare viteză Budapesta-Cluj.

Desigur, declarațiile oficialului de la Budapesta în legătură cu demararea proiectului se referă la porţiunea de cale ferată care trece prin Ungaria. 

Calea ferată pe care circulă acum trenurile spre Budapesta a fost dată în folosinţă la 1870. Cu o viteză medie de deplasare de 45 de km/h trenurile care pleacă acum din gara din Cluj-Napoca spre Budapesta ajung la destinaţie în opt ore. Cu trenul de mare viteză însă, o călătorie ar dura puţin peste 60 de minute.

Intenția trenului de mare viteză a fost făcută publică încă de la începutul acestui an, când oficialul maghiar a primit promisiuni de la partea română că și țara noastră va susține acest proiect. Mai mult, ministrul român de externe se angaja că linia ferată va fi ulterior extinsă, până la București. Până în prezent, intenția Guvernului de la București a rămas în fază de declarații…

Ungaria a investit deja un milion de euro în acest scop și doreşte să aloce resurse

considerabile exploatării capacităţilor de tranzit peste graniţă. 

Articolul precedentCaravana “Bicicleta” promovează Transilvania
Articolul următorUmbra lui Păunescu, în Cetate