În opinia lui Kelemen Hunor, politicienii români şi formatorii de opinie au avut ca obiectiv doar diversiunea atunci când au început să tragă semnale de alarmă cu privire la faptul că, la alegerile din 26 mai, pentru Parlamentul European, maghiarii transilvăneni se pregătesc să voteze şi în baza cetăţeniei române, şi în baza celei maghiare.

Politicianul maghiar a declarat, vineri, pentru agenţia ungară de presă MTI, că legislaţia Uniunii Europene, precum şi legile Ungariei şi ale României prevăd în mod clar că faptul că indiferent de câte cetăţenii deţine cineva, fiecare poate vota doar acolo unde îşi are domiciliul stabil. Hunor Kelemen a explicat şi că în cazul alegerilor pentru PE, statul maghiar nu asigură votul prin corespondenţă sau la consulatele sale pentru cetăţenii maghiari care locuiesc în România. Totodată a specificat că i se pare de neconceput ca cineva care s-a mutat în Ungaria, dar şi-a păstrat şi documentele româneşti, să pornească la drum pentru a vota în ambele ţări.

“Îi îndemnăm pe maghiarii transilvăneni să voteze acasă şi să voteze UDMR. Dar nici nu se poate altfel, şi nici nu obişnuiesc să facă altfel”, a spus preşedintele UDMR. Acesta a mai adăugat că instituţia dublei cetăţenii a trecut deja testul la alegerile pentru Parlamentul European din 2014.

În prealabil, preşedintele PMP, Eugen Tormac a solicitat guvernului României să împiedice votul dublu al maghiarilor transilvăneni. Liderului partidului de opoziţie a susţinut că ştie că cei 500.000 de maghiari din România care deţin şi cetăţenia maghiară, se pregătesc să voteze – după ce au votat deja în România – şi pe listele partidelor din Ungaria, fie la reprezentanţele diplomatice ungare din România, fie “transportaţi” în acest sens în Ungaria.

sursa: MTI

Articolul precedentUPDATE accident Glodeni: Șoferul care a intrat cu mașina în autobuz ERA BĂUT!
Articolul următorConcurs la Spitalul Clinic Judeţean Mureş