Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea a vizitat sâmbătă Piața Cuza Vodă din Târgu Mureș, unde s-a întâlnit cu producători și comercianți agricoli.

“Suntem la început cu promovarea soiurilor româneşti (de roșii – n.r.). Anul trecut s-au validat, s-au omologat 14 soiuri la Buzău şi în alte zone ale ţării – la Suceava, în partea de sud, la Izbiceni, la Poiana Mare sunt preocupări în această direcţie – şi soiurile româneşti din ce în ce mai mult câştigă teren, şi pe bună dreptate, pentru că sunt tomate mai gustoase şi preferate de consumatori”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a arătat că şi în Piaţa Cuza Vodă din Târgu Mureş, în care s-a aflat într-o vizită, au existat producători care i-au spus că nu au reuşit să realizeze producţia întreagă prevăzută pentru ciclul I în programul de tomate, din cauza vremii reci. El a adăugat că le-a spus acestora că legea le permite să realizeze producţia restantă în ciclul al doilea.

“Legea prevede acest lucru, că dacă nu poţi să realizezi în ciclul I cele două tone, poţi să completezi în ciclul II cele două tone, diferenţa de producţie până la două tone, în aşa fel încât să poţi beneficia de cei 3.000 de euro pentru o mie de metri pătraţi”, a subliniat Petre Daea.

El şi-a exprimat speranţa să fie cât mai mulţi producători înscrişi în acest program de încurajare a cultivării tomatelor, iar consumatorii să aibă tomate tot timpul anului şi să poată beneficia de rezultatele muncii producătorilor români, care obţin produse foarte bune şi gustoase.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a cumpărat din Piaţa Cuza Vodă din Târgu Mureş fasole verde, roşii, porumb pentru fiert, produse lactate şi cârnaţi de oaie. El a fost însoţit de prefectul de Mureş, Mircea Duşa.

“Am ţinut cu tot dinadinsul să vin prin piaţă, fiindcă aşa procedez, mă duc în piaţă să stau de vorbă cu producătorii, să cumpăr ceea producătorii prezintă. Mi-au spus că sunt mulţumiţi, alţii mi-au spus că există încă acea concurenţă între cei care vând legume luate luate din altă parte, cu alte cuvinte, între comerciant şi producător. Tot timpul au fost aceste dispute şi tot timpul căutăm să le reglăm în aşa fel încât (…) consumatorul să câştige. (…) Şi la producători şi la comercianţi am văzut produse proaspete şi foarte bune”, a precizat Daea.

sursa: AGERPRES

Articolul precedentFilosofiile lui Petre Daea, la Festivalul Văii Gurghiului: „Ne luptăm cu timpul să prindem din urmă ceea ce practic nu am început”
Articolul următorÎn 2021 va fi gata un nou bloc ANL pentru medicii din Târgu Mureș