Primele 60.000 de doze de Johnson&Johnson au ajuns miercuri dimineață în România. Vaccinul dezvoltat de compania americană întâmpină aceleași probleme ca cel de la AstraZeneca, fiind raportată apariția unor cheaguri de sânge la mai multe persoane imunizate. În SUA, autoritățile sanitare au sistat vaccinarea cu Johnson&Johnson.

Vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, ar urma să fie utilizat pentru imunizarea persoanelor private de libertate, dar pentru acestea vor putea fi folosite şi alte seruri, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a campaniei de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că se aşteaptă precizări în legătură cu vaccinul Johnson&Johnson de la Agenţia Europeană a Medicamentului și că, dacă va fi nevoie să nu demareze încă utilizarea acestui tip de vaccin, există capacitatea de stocare.

Anterior, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat, vineri, că acest vaccin are avantajul că se administrează într-o singură doză şi că nu necesită condiţii speciale de depozitare, astfel încât va fi direcţionat către cabinetele medicilor de familie care s-au alăturat campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dar şi în centre mobile de tip container care vor fi deplasate în localităţile mai îndepărtate din mediul rural, unde nu există medic de familie sau dispensare.

Grupul Johnson&Johnson a anunțat, marți, că amână lansarea vaccinului său anti-COVID în Europa după apariția cazurilor de cheaguri de sânge în SUA.

Într-un comunicat de presă, compania subliniază că sănătatea persoanelor care folosesc produsele sale este prioritatea numărul unu. „Suntem conștienți de o tulburare extrem de rară care implică cheaguri de sânge în combinație cu trombocite scăzute la un număr mic de persoane care au primit vaccinul nostru COVID-19”, se arată în comunicat.

Johnson&Johnson menționează autoritățile medicale din SUA analizează șase cazuri raportate în Statele Unite din peste 6,8 milioane de doze administrate și, dintr-o precauție extremă, CDC și FDA au recomandat o pauză în utilizarea vaccinului.

VEZI VIDEO AICI

Articolul precedentL-AȚI VĂZUT? Minor de 12 ani, dispărut de acasă! Poliția și familia îl caută
Articolul următorArestat preventiv pentru trafic de droguri