În dimineața zilei de 30 iulie, când s-a întors de la lucru, Ioan Farcaș (Isticeu) și-a găsit porcul în iarbă, scos din curte, omorat și parțial mâncat de urs.

În noaptea respectivă, nefiind nimeni acasă (casa este ultima de pe deal și într-o poziție ferită) și câinii legați, ursul a intrat în gospodărie și a omorât un porc (o scroafă de doi ani, gestantă, peste 300 de kilograme, potrivit proprietarului). Când vecinul de mai jos a ieșit, alertat de lătratul câinilor, spune că a mai apucat să vadă o umbră mare trecând pe lângă casa din partea de sus. Dimineața, au observat gardul rupt și, în iarbă, locul în care ursul s-a luptat cu porcul și cum l-a tras mai departe, până în locul în care a mâncat din el și, în cele din urmă, l-a lăsat.

Primarul localității, Dan Vasile Dumitru, și autoritățile competente s-au deplasat pe teren pentru constatare și pentru a lua măsurile legale care se impun în aceste cazuri. Porcul a fost îngropat, s-a făcut dezinfecție, evaluarea lui și s-au realizat procedurile pentru acordarea de despăgubiri de către Ministerul Mediului, autoritatea responsabilă cu plata acestora.

„Am trimis o adresă către Prefectura Mureș prin care am înștiințat-o asupra situației, cerând să facă demersuri la Ministerul Mediului pentru extragerea acestui exemplar de urs”, precizează primarul comunei.

În urma evenimentului, ca măsură de protecție, Ioan Farcaș a împrejmuit zona porcilor cu gard electric. În cursul acestei nopți, la ora 02.30, ursul a revenit, mergând exact la locul unde lăsase porcul. De data aceasta, proprietarul a fost acasă, a auzit câinii și a reușit să-l sperie. Teama lui rămâne, pentru că mai are încă opt porci mai mici. „Ursul ăsta știe că mai am porci și va mai veni pe aici. Ce pot eu să fac? L-am văzut, este un urs mare!”

Potrivit Radio Târgu Mureș, valoarea despăgubirilor aferente anului 2018 depășește 3 milioane de lei. Este vorba de despăgubiri pentru pagube produse de animale sălbatice protejate din care, în 90% din cazuri, sunt pagube produse de urs (potrivit bilanțului Gărzii Forestiere Brașov). Situația se referă la județele județele Mureș, Brașov, Harghita, Covasna și Sibiu.

Important!

Pentru a fi despăgubiți, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.1679/2008, proprietarii trebuie să întreprindă următoarele măsuri prealabile:

1. Să declare și să înregistreze animalele domestice la medicul veterinar și la Registrul Agricol;

2. Să declare și să înregistreze culturile în Registrul Agricol;

3. Să aibă culturile agricole împrejmuite.

După producerea pagubei, în maxim 24 de ore de la constatarea pagubei, proprietarul trebuie să se prezinte la primărie cu următoarele documente:

1. Cerere scrisă din care să reiasă paguba produsă de animalul sălbatic și data la care s-a produs paguba (pe modelul de la primărie);

2. Act de constatare emis de medicul veterinar;

3. Probe concludente cu paguba produsă (fotografii, declarații ale martorilor etc.).

De studiat: Procedura detaliată pentru obținerea despăgubirilor 

sursa: ibanesti.ro

Articolul precedentUn drum de 4 kilometri de pe Valea Gurghiului se va lărgi la 8 metri
Articolul următorConsilierii județeni din Mureș au votat două hotărâri ce vizează accesul populației la serviciile medicale