Ziua internaţională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Naţiunilor Unite, pentru a promova şi a încuraja acţiuni colective de implementare a activităţilor în favoarea producţiei şi consumului durabil de ceai şi de conştientizare a importanţei acestuia în combaterea foametei şi a sărăciei, potrivit www.undocs.org.

Prin Rezoluţia 74/241, Adunarea Generală a ONU, reunită la 19 decembrie 2019, a decis să desemneze data de 21 mai pentru celebrarea Zilei internaţionale a ceaiului, subliniind apelul Grupului interguvernamental pentru ceai pentru întreprinderea de eforturi sporite spre extinderea cererii, în special în ţările producătoare de ceai, unde consumul pe cap de locuitor este relativ scăzut, dar şi pentru a sprijini eforturile de soluţionare a scăderii consumului pe cap de locuitor în ţările importatoare tradiţionale.

În plus, există o nevoie urgentă pentru a creşte gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa ceaiului pentru dezvoltarea rurală şi a mijloacelor de trai durabile şi pentru a îmbunătăţi calitatea ceaiului spre a contribui la realizarea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Producţia şi prelucrarea ceaiului contribuie la reducerea sărăciei extreme (Obiectivul 1), la lupta împotriva foametei (Obiectivul 2), la crearea de locuri de muncă pentru femei (Obiectivul 5) şi la utilizarea durabilă a ecosistemelor terestre (Obiectivul 15).

Producţia de ceai este foarte sensibilă la schimbările condiţiilor de creştere provocate de schimbările climatice. Ceaiul poate fi produs doar în condiţii agroecologice definite în mod restrâns şi, prin urmare, într-un număr foarte limitat de ţări, dintre care multe vor fi puternic afectate de schimbările climatice şi în viitor. Schimbările de temperatură, a nivelului de precipitaţii, cu mai multe inundaţii şi secete, afectează deja recoltele, calitatea şi preţurile produselor de ceai, ducând la scăderea veniturilor şi ameninţând scăderea posibilităţilor pentru asigurarea unui trai decent în mediul rural. Se aşteaptă ca aceste schimbări climatice să se intensifice, necesitând măsuri urgente de adaptare. În paralel, există o recunoaştere tot mai mare a necesităţii de a contribui la atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de carbon rezultate din producţia şi din procesarea ceaiului. Prin urmare, ţările producătoare de ceai ar trebui să integreze provocările legate de schimbările climatice, atât pe frontul adaptării, cât şi al atenuării, în strategiile lor naţionale de dezvoltare a ceaiului, conform paginii ONU dedicată Zilei internaţionale a ceaiului.

Naţiunile Unite invită toate statele membre şi pe cele cu statut de observatori ai ONU, organizaţiile din sistemul Naţiunilor Unite, alte organizaţii internaţionale şi regionale şi alte părţi interesate relevante, inclusiv societatea civilă, sectorul privat şi mediul academic, să marcheze Ziua internaţională a ceaiului prin desfăşurarea de activităţi menite să informeze populaţia cu privire la importanţa ceaiului pentru dezvoltarea rurală şi a mijloacelor de viaţă durabile, în ţările cultivatoare.

Grupul interguvernamental pentru ceai recomandă Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură să faciliteze celebrarea Zilei internaţionale a ceaiului, în colaborare cu alte organizaţii interesate.

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obţine din mugurii, florile şi frunzele tinere ale arborelui de ceai Camellia sinensis, cu toate varietăţile sale, care au fost supuse răsucirii, fermentării şi uscării. Se consideră că planta de ceai ar putea avea originea în nord-estul Indiei, în nordul Myanmarului şi în sud-vestul Chinei, dar nu se cunoaşte locul exact unde a crescut aceasta. Potrivit unor dovezi cunoscute, ceaiul a fost consumat în China în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, menţionează www.un.org.

Producţia şi prelucrarea ceaiului constituie o sursă principală de mijloace de trai pentru milioane de familii din ţările în curs de dezvoltare şi este principalul mijloc de subzistenţă pentru milioane de familii sărace, care trăiesc în numeroase ţări subdezvoltate. Industria ceaiului este o sursă importantă de venituri din export pentru unele dintre cele mai sărace ţări, iar ca sector important oferă locuri de muncă, în special în zonele îndepărtate şi defavorizate din punct de vedere economic. Cultivarea ceaiului poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea rurală, reducerea sărăciei şi securitatea alimentară în ţările în curs de dezvoltare, fiind una dintre cele mai importante culturi ca sursă de venituri.

Consumul de ceai poate aduce beneficii pentru sănătate şi bunăstare datorită efectelor antiinflamatoare, antioxidante şi de pierdere în greutate. De asemenea, are o semnificaţie culturală în multe societăţi.

AGERPRES

Articolul precedentDinamo a învins-o pe FK Csikszereda cu 2-0, în prima manşă a barajului pentru Superligă
Articolul următorVal de intoxicații cu ciuperci otrăvitoare! Urgențele spitalelor sunt pline