Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) îşi invită simpatizanţii la marş, cu trimitere la sloganul preşedinţiei româneşti a UE, demonstraţia urmând să aibă loc la Târgu Mureş în data de 10 martie, de Ziua Libertăţii Secuilor.

Potrivit comunicatului, transmis luni agenţiei ungare de presă MTI, CNS solicită României să facă credibil programul preşedinţiei sale la UE şi să acţioneze în conformitate cu sloganul ales, “Coeziunea, o valoare comună europeană”.

CNS constată că în calitate de rezidenţi ai Regiunii de dezvoltare Centru, în ultimii 12 ani secuii, maghiarii au simţit că politica de coeziune a UE a eşuat. “În timp ce judeţele majoritar române din regiune s-au dezvoltat, Ţinutul Secuiesc a rămas în urmă din punct de vedere economic, iar sărăcirea plaiurilor noastre natale continuă acum cu instrumentele UE” – se arată în comunicat.

“La 10 martie, de Ziua Libertăţii Secuilor să spunem într-un număr cât mai mare: sloganul preşedinţiei României la UE nu este credibil!” – se arată în apelul CNS.

Marşul la care sunt invitaţi secuii are loc la Târgu Mureş, la data de 10 martie, începând cu ora 16:00 şi va porni de la Monumentul Secuilor Martiri, îndreptându-se apoi către piaţa centrală a oraşului, pentru a ajunge în faţa Prefecturii.

CNS a cerut partidelor şi organizaţiilor civile maghiare, precum şi enoriaşilor bisericilor maghiare să participe la pregătirile marşului şi să încurajeze participarea la marş a secuilor şi a maghiarilor din toată Transilvania.

Preşedintele Consiliului s-a adresat, de asemenea, şi organizaţiilor maghiare din întreaga lume, cerându-le ca la data de 10 martie să se prezinte cu steaguri secuieşti în faţa misiunilor diplomatice ale României şi să îşi exprime astfel solidaritatea cu mişcarea secuiască pentru autodeterminare.

 

Articolul precedentFemeie găsită moartă într-un pârâu din Balda
Articolul următorCod galben de ninsori și evenimente rutiere în Mureș