În timpul lucrărilor de restaurare a Bisericii Reformate din Cetatea Medievală a Tîrgu Mureșului s-a descoperit o frescă ce îl reprezintă pe Regele Sfântul Ladislau. Fresca a fost identificată pe latura nordică a navei bisericii și este prima ocazie când reprezentarea regelui cavaler apare într-o biserică urbană.

Sfântul Ladislau a fost canonizat în 1192 și a fost un simbol al culturii medievale maghiare, regele fiind reprezentat pe sigiliul regal a lui Carol Robert, Ludovic cel Mare și pe monedele medievale maghiare, până la mijlocul secolului al XV-lea.

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán, precizează că “s-a identificat ultima scenă din iconografia Sfântului Ladislau, victoria asupra cumanului păgân. Ultima renovare generală a bisericii a fost efectuată  în 1907, iar renovările ad-hoc din anii ’70 au cauzat mai multe daune monumentului medieval. În prezent se lucrează la înlăturarea tencuielilor de ciment și sunt în curs de renovare ancadramentele altarului. Au loc și săpături arheologice în nava bisericii”, precizează Soós Zoltán.

Articolul precedent56 de locuri la medicină militară, în Tîrgu Mureș
Articolul următorAccident mortal la Sighișoara!