Parlamentul a adoptat proiectul bugetului de stat pe 2019. Proiectul de buget a fost adoptat cu 275 voturi „pentru”, 122 „contra” şi 2 abţineri. realitateademures.net vă prezintă reacțiile liderilor politici mureșeni, după votul din plenul Parlamentului și opinia acestora despre banii alocați județului Mureș.

Péter Ferenc (UDMR): Datorită intervenției UDMR, mai multe investiții importante pentru județul Mureș vor fi finanțate

Péter Ferenc, președintele UDMR Mureș consideră că, “datorită intervenției UDMR, mai multe investiții importante pentru județul Mureș vor fi finanțate în acest an din bugetul de sta.  Astfel, județul Mureș primește 11,2 milioane lei pentru dezvoltarea Aeroportului Transilvania din Târgu Mureș, 14,5 milioane lei pentru modernizarea clinicii de oncologie din cadrul Spitalului Județean și 8 milioane lei primește Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș pentru diferite investiții. În bugetul național sunt alocate sume și pentru cele două autostrăzi care străbat județul Mureș. Pentru continuarea construcției Autostrăzii Transilvania sunt alocate 702 milioane lei, iar în ceea ce privește Autostrada Tîrgu Mureș-Iași în bugetul pentru anul 2019 au fost repartizate 37 milioane lei pentru pregătirea studiilor necesare.”

Cristian Chirteș (PNL): Partidul Național Liberal a reușit să majoreze alocația copiilor. Județul Mureș nu a fost cuprins în bugetul național cu niciun proiect major.

Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș, a evidențiat faptul că “PNL a reușit să majoreze alocația copiilor. A fost votat amendamentul PNL prin care copiii sub 2 ani vor primi 300 de lei pe lună, în timp ce copiii între 2 și 18 ani primesc 150 de lei. Per ansamblu, bugetul afectează administrațiile din orașele mari ale României, aceasta fiind, evident, o lovitură dată primarilor PNL. Dar primarii noștri, campioni la atragerea de fonduri europene, nu vor sta nici în acest an cu mâna întinsă în fața lui Dragnea. Vom accesa fonduri europene și vom atrage investiții private. Județul Mureș nu a fost cuprins în bugetul național cu niciun proiect major. PSD-ALDE nu au alocat niciun ban pentru centurile municipiilor Târgu-Mureș, Sighișoara și Reghin, iar sumele pentru sănătate sunt ridicole. Când îi auziți că se laudă cu finanțarea Autostrăzii, să le spuneți că aceia sunt bani europeni, veniți de la Bruxelles-ul împotriva căruia luptă în fiecare zi.”

Vasile Gliga (PSD): Sunt bani destinați pentru finanțarea unor lucrări de dezvoltare a Aeroportului

Vasile Gliga, președintele PSD Mureș, a spus că, în Bugetul de Stat pentru 2019, Guvernul a prevăzut alocarea a 11,2 milioane de lei, bani destinați pentru finanțarea unor lucrări de dezvoltare a Aeroportului. “Discutarea bugetului s-a făcut în Comitetul Executiv Național cu președinții organizațiilor județene. Corectitudinea în discuțiile pentru buget au fost o prioritate pentru noi. Pentru Mureș au fost prioritare anumite investiții din unele localități cât și proiecte ale Consiliului Județean”, a declarat Președintele PSD Mureș pentru  Zi de Zi. Gliga s-a arătat mulțumit și de alocarea a 14,5 milioane de lei pentru Spitalul Clinic Județean Mureș, un alt obiectiv important din subordinea Consiliului Județean Mureș. PSD spune că, în ultimii doi ani, Guvernul PSD a alocat, tot pentru  Aeroportul Transilvania, un total de 50 de milioane de lei bani utilizați la investiția de reparații capitale a pistei de aterizare – decolare, lucrare care a costat 55 de milioane de lei.

Lavinia Cosma (USR): Dacă noi nu construim un spital în perioada următoare, vom rămâne și mai mult în urmă

Lavinia Cosma, deputat USR de Mureș, critică, de asemenea, bugetul adoptat la nivel național: “Bugetul pe 2019 este unul care nu ține cont de prioritățile noastre, de nevoile noastre. Am depus amendamente, însă cei de la PSD, ALDE și UDMR nu au ținut cont de nimic, pur și simplu au votat împotrivă. În ceea ce privește județul Mureș, m-aș fi așteptat că cei de la UDMR să susțină și să voteze amendamente care să ne ajute să ne dezvoltăm.  Suntem un județ fără centuri ocolitoare, patinoarul e la fel de ani de zile și exemplele pot continua.  Am spus-o și o repet: dacă noi nu construim un spital în perioada următoare, vom rămâne și mai mult în urmă.”

Articolul precedentMUREȘ: 45 de copii nu există în acte!
Articolul următorTURIST ÎN MUREȘ. Recomandarea zilei – Sângeorgiu de Pădure