Eugen Tomac a declarat că a avut discuţii cu preşedintele PNL şi că liberalii vor susţine demersul PMP pentru a se reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
„PMP i-a mandat pe Petru Movilă şi Marius Paşcan să prezinte un memorandum prin care invităm partidele parlamentare din opoziţie să îl susţină şi, în cel mai scurt timp, să dăm un vot final pe acest proiect care este în Parlament.”
Președintele executiv al PMP, Marius Pașcan, mandatat cu realizarea memorandumului care le va fi prezentat partenerilor din Opoziție a declarat că “vom depune demersul nostru (…), la secretariatul Camerelor Parlamentare Reunite solicitând transferarea proiectelor legislative anterior nominalizate de la comisia specială comună, la Camera Deputaților. Proiectul de lege inițiat de PMP încă din 2016 a fost adoptat tacit de Senat, dar în Parlament mai există patru iniţiative care vizează acest obiectiv: o iniţiativă a PNL, una a USR, alta a ALDE. În prezent, toate aceste proiecte se află la Comisia specială comună pentru legile electorale. Am adunat peste un milion de semnături din partea românilor pentru acest proiect legislativ și considerăm că, prin solidarizare și voință politică, poate fi adoptată această propunere legislativă în Camera Deputaților”, afirmă Marius Pașcan.
“Considerăm că prin alegerea primarilor în două tururi de scrutin se generează o mai bună prezenţă la vot, se oferă legitimitate mai mare pentru primari și se evită situaţia în care un primar este ales cu doar 10% – 12% din voturile celor înscrişi în registrul electoral”, a spus Pașcan, care susține că “prin alegerea primarilor în două tururi nu se fragmentează voturile celor care au opţiuni politice nuanţate. Se diminuează posibilitatea aplicării strategiei de a candida a mai multor persoane menite doar să „rupă” din voturile unuia dintre candidaţi, aşa numiţii „iepuri”, care într-o competiţie electorală strânsă pot reduce din voturile candidatului cu şanse, de dreapta sau de stânga.”
Deputatul PMP mai afirmă că “proiectul generează o mai bună selecţie a candidaților desemnați de partide pentru funcţia de primar. Vor fi importanţi şi oamenii, nu numai votul politic, aşa cum se întâmplă de multe ori acum. De asemenea, se creează premisele unei reînnoiri a clasei politice de la nivel local. Pentru că oferă mai multe şanse celor care candidează împotriva baronilor locali aflaţi în funcţie, care se folosesc, de multe ori, de o reţea ocultă de acumulare a voturilor.”
În opinia lui Marius Pașcan, există un sprijin masiv din partea societăţii civile în favoarea acestui proiect și este de dorit o simetrie legislativă cu ceea ce se întâmplă, spre exemplu, în cazul alegerii Preşedintelui.
“Rămâne de văzut ce succes va avea demersul nostru, având în vedere că PSD și aliații săi, din fericire tot mai puțini, se împotrivesc din răsputeri acestei inițiative legislative. Baronii PSD, unii realeși consecvent de aproape 30 de ani, își simt puse în pericol pozițiile de primari iar PSD deține majoritatea primarilor la nivel național. Nu va fi simplu de răsturnat această blocadă a privilegiaților legislativ, fiind o luptă similară cu cea a răsturnării actualei guvernări printr-o moțiune de cenzură. Nădăjduim că vom reuși!”, a concluzionat deputatul de Mureș, Marius Pașcan, președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară.