Rezultatul alegerilor europarlamentare a creat mișcări importante pe scena politică mureșeană. Începutul verii nu i-a trimis pe liderii politici în vacanță, ci mai degrabă în ședințe de analiză a șanselor pentru câștigarea primăriilor și a Consiliilor Locale. Schimbarea modului de alegere a Președintelui Consiliului Județean a ridicat miza politică în județul Mureș. Dar poziția vedetă de pe scena politică rămâne funcția de primar al municipiului Târgu Mureș.

Până în prezent, pe surse se vehiculează mai multe nume care pot intra în competiția pentru fotoliul de primar al municipiului Târgu Mureș.

Dacă UDMR încearcă să afle răspunsul la întrebarea Soós Zoltán sau Vass Levente, ALDE îi va propune, cel mai probabil, pe Dorin Florea sau pe Claudiu Maior.

Este posibil ca PSD să încerce să câștige cu  actualul viceprimar, Sergiu Papuc, sau cu președintele organizației municipale, senatorul Horea Soporan.

Se pare că PNL intră în competiție cu președintele organizației municipale, Ervin Molnar, sau cu profesorul universitar Theodora Benedek, vicepreședintele formațiunii la nivel municipal. PMP poate intra în bătălia electorală cu deputatul Marius Pașcan – președinte executiv național al formațiunii, sau cu liderul organizației municipale, Valentin Bretfelean.

Deputatul Lavinia Cosma și-a anunțat deja intenția de a candida la fotoliul de primar, dar este de urmărit disputa din cadrul formațiunii pe care o reprezintă, unde există voci contestatare la adresa actualului deputat.

Este interesant și dacă USR și PLUS vor exploata, printr-un candidat propriu la Primărie, succesul la alegerile europarlamentare din 26 mai, când au adunat cele mai multe voturi, după UDMR, la nivelul municipiului Târgu Mureș.

Sau, dacă vor decide mai degrabă, alături de PNL și PMP, susținerea celui mai bine poziționat candidat al unuia dintre cele trei partide. Este însă de luat în calcul și o posibilă alianță USR-PLUS-POL, unde candidatul poate fi Dan Mașca sau Radu Bălaș. POL poate însă merge și singur în bătălie, cel mai probabil, cu unul din cei doi lideri ai Partidului Oamenilor Liberi.

S-ar putea să apară și surprize în bătălia electorală, unul dintre numele vehiculate fiind al omului de afaceri Cosmin Pop, dar și cele ale unor intelectuali și reprezentanți ai mediului academic din Târgu Mureș.

realitateademures.net începe o analiză a fiecăreia dintre aceste variante, cu o radiografie a situației actuale din UDMR.

 

 

 

Articolul precedentEXCLUSIV: Dr. Dan Sîmpălean, numit manager la Filantropia: „Voi fi un om de echipă, așa cum am încercat să fiu și la Spitalul Clinic Județean Mureș”
Articolul următorSoós Zoltán vs Vass Levente. Miza: candidatura la Primăria municipiului Târgu Mureș