Academia Sighişoara, a cărei a 26-a ediţie se desfăşoară în Cetatea Sighişoarei până în data de 9 august, este un proiect gândit ca un pod cultural între Elveţia şi România, a declarat, pentru AGERPRES, iniţiatorul manifestării, violonistul Alexandru Gavrilovici.
“Ideea de bază a Academiei Sighişoara a fost, încă din 1993, implementarea unei şcoli de vară, un curs de măiestrie susţinut de profesori de renume internaţional de la academiile din Elveţia, în primul rând. Proiectul Academia Sighişoara este gândit ca un pod cultural între Elveţia şi România, bineînţeles cu contribuţii din afară. Începem întotdeauna în mod tradiţional la 1 august, este Ziua Naţională a Elveţiei şi am ţinut să subliniez în felul acesta şi legătura noastră spirituală şi cetăţenească cu cele două ţări, România şi Elveţia. Probabil că acest concept a ‘dat bine’, cum aud prin România, fiindcă în ultimii zece ani ambasadorii Elveţiei au ţinut să fie prezenţi la Sighişoara şi să ne întărească în această idee a unui pod cultural între cele două ţări, adică o deschidere înspre Europa şi înspre lume, dar într-o atmosferă de parteneriat între cele două ţări”, a declarat Alexandru Gavrilovici, directorul artistic al Academiei Sighişoara.
Violonistul a arătat că în acest an la Academia Sighişoara participă 45 de studenţi din toată lumea, iar între profesori se regăsesc nume mari ale scenei internaţionale, precum Marc-Antoine Bonanomi (dublu bas), Endre Guran (viola), Alexandru Gavrilovici (vioară), Adrian Kreda (pian), Adelian Oprean (vioară), Gerardo Vila (pian), toţi din Elveţia, Babiloni José Enrique Bouché (violoncel) din Spania, Irina Gavrilovici (canto) din Austria, Collin Hansen (operă) profesor în SUA şi Finlanda, Vladimir Lakatos (orchestre) şi Verena Sennekamp (violoncel), ambii din Germania.
“Avem 45 de studenţi fiindcă vrem să menţinem un criteriu de calitate şi nu de cantitate. În medie, de la începutul Academiei au fost peste 2000 de studenţi, fiindcă am avut ani şi cu 70-80 de studenţi. Clasa de canto a luat un avânt excepţional, la pian sunt mulţi înscrişi – am ajuns în faza dureroasă de a respinge înscrieri, fiindcă nu putem să fim mai mari şi cred că nici nu este lucrul cel mai potrivit dacă vrem să menţinem o calitate, să nu dăm lecţii pe bandă rulantă. Programul artistic este numai o reflexie în exterior a programului pedagogic. Profesorii se prezintă şi ca atare nu suntem numai la teorie, suntem şi la practică. Şi mă străduiesc ca şi director artistic să alcătuiesc împreună cu colegii mei programe care au sens, nu doar sens de divertisment, ci şi sens cultural de tip eveniment cultural”, a arătat violonistul.
Alexandru Gavrilovici a subliniat că programele artistice sunt în aşa fel concepute încât să cuprindă în special compozitori români şi elveţieni, însă şi compozitori şi artişti consacraţi pe plan mondial.
sursa: Agerpresod