Președinții Consiliilor Județene Mureș, Covasna și Harghita, alături de viceguvernatorul Provinciei Autonome Bolzano, au semnat la Sfântu Gheorghe o declaraţie de intenţie, în scopul elaborării unui acord de cooperare.

„Am inițiat o colaborare în domeniul educației, turismului și pe plan economic cu Provincia Bolzano- Tirolul de Sud din Italia. Scrisoarea de intenție privind această colaborare a fost semnată astăzi împreună cu Consiliul Județean Harghita și Consiliul Județean Covasna. Tirolul de Sud este un exemplu de urmat pentru noi, deoarece este una dintre cele mai dezvoltate provincii ale Italiei în care autodeterminarea minorităților asigură conviețuirea pașnică între locuitori”, a declarat Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc.

Viceguvernatorul Daniel Alfreider a sosit în judeţul Covasna la invitaţia lansată de Consiliul Judeţean Covasna şi Uniunea Federativă a Naționalităților Europene (FUEN). Cei trei preşedinţi de Consilii Judeţene au accentuat că „obiectivul este dezvoltarea pământului natal, iar autonomia din Tirolul de Sud este un exemplu de urmat pentru Ţinutul Secuiesc”.

„Ne-am unit forţele pentru dezvoltarea Ţinutului Secuiesc şi dezvoltăm o colaborare frăţească”, a spus preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, la începutul discursului său.

„Tirolul de Sud şi Ţinutul Secuiesc fac parte deopotrivă din Europa creştină, ambele regiuni dispun de resurse naturale bogate, sunt caracterizate printr-un stil de viaţă predominant rural, în ambele regiuni locuiesc oameni muncitori, iubitori de libertate” – a spus preşedintele CJ Covasna, prezentând caracteristicile geografice şi istorice similare ale celor două regiuni.

„O formă a autonomiei teritoriale funcţionează în 11 ţări ale Uniunii Europene, autonomia a soluţionat pretutindeni două probleme importante, a adus pacea etnică şi creştere economică. Şi noi dorim acest lucru în Ţinutul Secuiesc: să trăim în pace şi mai bine” – a subliniat Tamás Sándor.

„Scopul colaborării îl constituie cunoaşterea bunelor practici şi schimbarea de experienţe, acestea le-am valorifica, în primul rând, în domeniul turismului, în organizarea sistemului cooperatist şi în domeniul formării profesionale. Este la fel de important să cunoaştem care sunt avantajele descentralizării” – a explicat preşedintele CJ Covasna.

„Majoritatea secuiască nu ar putea să ia decizii fără acordul comunității românești”

„Într-o formă de autonomie de tip sud-tirolez, majoritatea secuiască nu ar putea să ia decizii fără acordul comunității românești. Acest drept de veto este valabil și invers. Acolo s-a putut trece peste resentimentele față de alții, aici există persoane care neagă existența Ținutului Secuiesc”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

„Minunata ospitalitate și deschidere de care am avut parte aici ne dă puterea de a începe împreună rezolvarea anumitor subiecte și aceasta este ceea ce dorim să realizăm prin semnătura de astăzi” – a afirmat Daniel Alfreider. Viceguvernatorul Provinciei Autonome Bolzano a prezentat istoria regiunii, subliniind: din privinţa înfiinţării autonomiei a fost de o importanţă majoră ridicarea problemei la nivel internaţional, dar şi crearea păcii interioare, care este o condiţie de bază a creşterii economice.

În declaraţia de intenţie se stipulează, printre altele, faptul că „regiunea Tirolul de Sud din Italia şi judeţele din România: Covasna, Harghita, Mureş au obiective similare în domeniul cooperării internaţionale şi a prosperităţii comune” şi că „deoarece judecata de valoare în ceea ce priveşte înţelegerea culturală, cooperarea dintre majoritate şi minoritate, convieţuirea dintre grupurile etnice este similară”, cooperarea şi schimbul de bune practici va viza următoarele domenii principale: educaţie, turism, agricultură, sisteme cooperatiste, mărci locale şi regionale.

Declaraţia de intenţie semnată acum reprezintă primul pas către încheierea acordului de cooperare, urmând ca toate cele trei judeţe din Ţinutul Secuiesc să iniţieze fiecare separat stabilirea relaţiilor de înfrăţire cu Provincia Autonomă Bolzano din Italia.

sursa: realitateadecovasna.net

Articolul precedentCirculație în condiții de iarnă. Urmează COD GALBEN
Articolul următorERNEI: Conducea băut și fără permis, un moped neînmatriculat