În scurt timp, la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș (IUBCvT) începe o operație de transplant de cord.

Inima a ajuns de la Cluj cu un elicopter SMURD și se estimează că intervenția de transplant va dura 4-5 ore.

Donatorul este o femeie, aflată în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj Napoca.

Klara Brânzaniuc, managerul IUBCvT, a declarat, în exclusivitate pentru realitateademures.net, că “primitorul este un bărbat internat la Tîrgu Mureș, diagnosticat cu o boală destul de gravă. Între donator și primitor există compatibilitate, atât din perspectiva analizelor efectuate, cât și a vârstei acestora. Mă bucur că prin operația de astăzi și bunăvoința familiei donatorului, avem șansa de a-i oferi pacientului nostru o nouă șansă la viață”, a spus Brânzaniuc.

Intervenția de astăzi este realizată de echipa condusă de Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, acad. prof. univ. dr. Horaţiu Suciu.

Este al patrulea transplant de cord din acest an, efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș.

Intervenția anterioară a avut loc în 18 iulie, concretizată într-o operație de șase ore, în care primitorul cordului a fost un tânăr de 15 ani din Caraș Severin, aflat de peste un an pe lista de așteptare pentru un transplant.

În România, în 2017 au avut loc 3 transplanturi de cord, iar în 2016 s-au efectuat 12 astfel de proceduri.

Articolul precedentMINUNE! La Tîrgu Mureș a ajuns primul POS al Poștei Române
Articolul următorSașii celebrează Centenarul, la Sighișoara