Ministerul Afacerilor Externe avertizează românii care se află sau doresc să călătorească în Grecia că în această țară este menținut Codul roșu de caniculă încă o săptămână și este pericol de incendii. 

Republica Elenă – menținere cod roșu de caniculă și pericol de incendii

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prognozat un cod roşu de caniculă pentru intervalul 20 – 27 iulie, cu temperaturi extreme, de până la 44 grade Celsius, iar pe alocuri mai ridicate.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prognozat un cod roșu de caniculă pentru intervalul 20 – 27 iulie 2023, cu temperaturi extreme, de până la 44 grade Celsius, iar pe alocuri mai ridicate.

Valul de căldură extremă care va afecta întreg teritoriul elen, însoțit de vântul puternic, va menține gradul de risc în ceea ce privește producerea incendiilor de vegetație, context în care Ministerul pentru Crize Climatice și Protecția Cetățeanului elen a emis un nou avertisment privind nivelul ridicat al pericolului apariției focarelor de incendiu (gradul 4 din 5).

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.

Cetățenii români aflați în R. Elenă, care observă producerea unui incendiu, pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor web http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Grecia se confruntă cu incendii puternice de vegetație în ultimele zile. Incendiile sunt deosebit de grave în jurul Atenei, unde amenință satele din apropiere. Vânturile puternice ar putea agrava situația.

Oamenii se luptă în prezent cu incendiile de vegetație în mai multe regiuni din Grecia. Flăcările își croiesc rapid drum prin vegetația uscată. În unele locuri, acestea se extind chiar și la case. Situația este deosebit de delicată în apropiere de Atena.

Mai multe avioane și elicoptere de stingere a incendiilor acționează în prezent doar pe frontul de foc de 20 de kilometri în Mandra, la nord-vest de capitala Greciei, iar România a trimis în ajutor mai multe echipaje de pompieri.

De asemenea, flăcările se extind spre stațiunile balneare Lagonissi, Anavyssos și Saronida, unde se află numeroase case de vacanță. În plus, zona este dificil de accesat. Un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că se fac eforturi gigantice pentru a aduce flăcările sub control.

La vest de Atena, 1.200 de copii au fost aduși în siguranță luni din taberele de vacanță. Fumul gros a îngreunat traficul pe drumurile din apropierea satului Kalyvia, la sud-est de capitală. Autoritățile au cerut locuitorilor să părăsească locul, iar călugării de la o mănăstire din zonă au fost duși în siguranță, ca măsură de precauție.

Autoritățile au ordonat, de asemenea, evacuări preventive în jurul orașului Loutraki, la vest de Atena, cunoscut pentru băile sale termale.

Un alt incendiu a izbucnit în municipiul Kouvaras, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Atena. Poliția a arestat un bărbat suspectat că a provocat incendiul acolo.

În plus, unele incendii se manifestă în apropierea liniilor electrice care alimentează și Atena. Numeroase explozii au fost deja raportate.

Articolul precedentVremea a făcut prăpăd în România. Culturi distruse, străzi inundate și grindină de mărimea unei mingi de tenis
Articolul următorPrognoza meteo pe o lună. Vremea extremelor: caniculă și furtuni devastatoare