Angajaţii din construcţii, membri ai Federaţiei Generale a Sindicatelor Familia, protestează, astăzi, în Piaţa Victoriei, împotriva intenţiei Guvernului de a elimina facilităţile fiscale acordate salariaţilor din acest sector.

„Este de datoria noastră să tragem la răspundere un Guvern mincinos, care îşi încalcă propriile angajamente asumate în scris! Dacă va avea loc, scăderea veniturilor îi va determina pe mulţi constructori să plece din România în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în alte ţări. Vrem să construim în România”, spun reprezentanţii FGS Familia.

Programat iniţial între orele 9:00-13:00, protestul se va încheia mai devreme, respectiv la ora 11:00, din cauza codului roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat anunţat în Capitală. De asemenea, organizatorii au decis şi restrângerea numărului de participanţi, la circa 3.000.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a subliniat că modificările aduse Codului fiscal, propuse de guvernanţi, lovesc nu numai în sectorul construcţiilor ci afectează şi alte categorii de salariaţi.

„Nu putem sta deoparte şi privi cum drepturile noastre sunt subminate de către Guvernul României. Prin eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii, vor fi afectate veniturile nete ale lucrătorilor din acest domeniu, siguranţa la locul de muncă, calitatea vieţii lor şi a familiilor acestora. Este o ameninţare care ne afectează pe toţi, indiferent de afilierea sindicală. Astfel, doar prin solidaritate putem face o schimbare reală şi durabilă. Estimăm că modificările aduse Codului fiscal, propuse de guvernanţi, în mod total netransparent, fără consultări, vor lovi nu numai în acest domeniu, ci şi în alte categorii de salariaţi. (…) Cerem în mod ferm Guvernului o abordare transparentă atunci când vine vorba de astfel de decizii! Vrem ca vocea noastră să fie ascultată şi ca propunerile alternative pe care le avansăm să fie tratate în mod corespunzător. Transparenţa este esenţială pentru a ajunge la soluţii echitabile şi benefice pentru bugetul consolidat, mediul de afaceri şi, nu în ultimul rând, pentru salariaţi”, a transmis Costin într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a BNS.

FGS Familia şi BNS propun Guvernului un pachet de măsuri pentru a preveni efectele eliminării facilităţilor fiscale la 1 septembrie 2023, respectiv: negocierea şi încheierea unui contract colectiv la nivel de sector şi includerea unui mecanism pentru menţinerea veniturilor salariale nete pentru angajaţii din sectorul de construcţii şi cel de materiale de construcţii; eliminarea treptată a facilităţii fiscale, cu respectarea calendarului asumat prin PNRR (măsura 208) începând cu 2025; realizarea unui studiu de impact pentru analiza inoportunităţii reale a eliminării bruşte a facilităţilor din sectorul de construcţii; ajustarea alocărilor financiare pentru lucrările de investiţii finanţate de către stat sau din fonduri europene, astfel încât să le permită constructorilor să îşi ajusteze costurile cu personalul; pregătirea unei politici salariale a sectorului pentru următorii ani, care să aducă o reechilibrare a salariilor, în special în sectorul privat; modificarea legislaţiei achiziţiilor publice şi introducerea de clauze sociale; pregătirea unor pachete de măsuri pentru reducerea muncii la negru şi la gri în sector, inclusiv introducerea cardului lucrătorilor în construcţii.

Articolul precedentAlexandru Rafila, despre incendiul de la spitalul din Capitală: „Copiii vor fi transferați înapoi pentru că au nevoie de instalații speciale de recuperare”
Articolul următorUn nou incendiu de vegetaţie a izbucnit în insula Rodos