Controalele efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în spitale au declanșat un conflict deschis între instituția condusă de Cristian Popescu Piedone și Ministerul Sănătății. În timp ce Ministerul susține că doar Inspecția Sanitară de Stat poate verifica unitățile medicale, ANPC afirmă că are dreptul să controleze serviciile de alimentație publică și depozitarea alimentelor în spitale, invocând legislația privind protecția consumatorilor.

După mai multe acțiuni de control în unități medicale din țară, Ministerul Sănătății a reacționat printr-un comunicat oficial, subliniind că doar Inspecția Sanitară de Stat are atribuția de a efectua verificări în domeniul sănătății publice, în conformitate cu Legea 95/2006.

„Ministerul Sănătății este autoritatea abilitată de lege să efectueze controlul oficial în domeniul sănătății publice”, se arată în poziția transmisă de instituția condusă de Alexandru Rafila.

În replică, ANPC susține că spitalele nu pot fi exceptate de la normele privind protecția consumatorilor și că legislația îi permite să intervină acolo unde sunt nereguli. Instituția condusă de Cristian Popescu Piedone argumentează că pacienții sunt, de fapt, consumatori de servicii și că siguranța lor trebuie garantată la fel ca în orice altă unitate de alimentație publică.

„Statul are obligația de a proteja cetățenii în calitatea lor de consumatori. Prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 se aplică tuturor tipurilor de comercializare a produselor și serviciilor destinate consumatorilor, inclusiv în unități sanitare”, a transmis ANPC.

ANPC insistă că protejarea dreptului consumatorilor la sănătate și siguranță trebuie să fie o prioritate, indiferent dacă unitatea medicală este publică sau privată. De asemenea, instituția subliniază că legislația nu exclude spitalele din rândul entităților ce pot fi supuse controlului în ceea ce privește siguranța alimentelor.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentLOVITURĂ DURĂ PENTRU MAGISTRAȚI: VECHIMEA ÎN ALTE PROFESII JURIDICE NU MAI CONTEAZĂ LA PENSIE
Articolul următorMINISTRUL ENERGIEI SESIZEAZĂ DNA DUPĂ CONTROLUL LA DEPOZITELE DE GAZE: NEREGULI GRAVE DESCOPERITE