La nivelul judeţului Mureş, poliţiştii de prevenire continuă activităţile de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile de prevenire a furturilor din buzunare în cadrul campaniei ,,Siguranţa bunurilor depinde şi de noi!”.

Furturile din buzunare reprezintă o problemă veche, întâlnită peste tot. Cercetări realizate la nivel internaţional arată că hoţii speculează dificultatea omului de a fi atent în mai multe locuri deodată, dar şi că ei profită de oportunităţile pe care le observă: oameni neatenţi, obosiţi, dacă se poate sub influenţa alcoolului, care inclusiv din modul în care îşi ţin obiectele demonstrează că nu sunt conştienţi de riscurile ce pot apărea, nu sunt „pregătiţi”  pentru prezenţa hoţilor.

O categorie vulnerabilă sunt persoanele în vârstă, cu vigilenţa şi viteza de reacţie mai diminuate, dar mai ales cu bună-credinţă, dusă uneori spre naivitate. Cu atât mai expuşi sunt cei care vin din alte localităţi sau de la ţară, care au şi bani mai mulţi la ei şi care nu sunt foarte obişnuiţi să fie atât de vigilenţi în locurile aglomerate.

Poliţiştii îndeamnă toţi cetăţenii să disemineze informaţiile şi sfaturile pentru siguranţă celor din jur: rude, vecini, cunoscuţi, pentru a-i ajuta să se ferească de hoţi.

CARE SUNT RECOMANDĂRILE?

  • Pregătiţi din timp bani pentru bilet, astfel nu va vedea nimeni câţi bani aveţi şi unde îi ţineţi!
  •  Dacă aveţi card, nu notaţi pe el sau pe bileţele păstrate lângă el codul PIN! dacă aţi rămas fără card, anunţaţi imediat banca!
  • Dacă aveţi mai multe bagaje, puneţi banii sau geanta în bagajul pe care îl puteţi ţine mereu sub observaţie!
  • Când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră.
  • Ţineţi geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, imobilizată cu braţul!
  • Dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun.
  • Nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele de transport în comun.
  • Nu purtaţi la dumneavostră sume mari de bani! Dacă sunteţi nevoit, luaţi un taxi!
  • Evitaţi să vorbiţi la telefon în locuri aglomerate sau mijloace de transport! Acest lucru nu doar vă va distrage atenţia, dar vă va ţine o mână ocupată!
Articolul precedentPolițiști și studenți mureșeni donează sânge!
Articolul următorTiberiu Bățagă este noul președinte al Societății Române de Ortopedie și Traumatologie