Alături de subiecte deosebit de importante, europarlamentarii au abordat la Strasbourg și alte probleme, ce au legătură cu șoferii din țările Uniunii Europene și anume: revocarea permiselor de conducere pentru întreaga UE în caz de infracțiuni severe. Asta se dorește în scopul de a-i responsabiliza pe șoferi să respecte rigoriile legii și pentru a reduce numărul de accidente.

Șoferii care comit contravenții și infracțiuni rutiere grave ar putea pierde dreptul de a conduce în toate țările Uniunii Europene. Printre aceste infracțiuni se numără de exemplu: 

  • Șofatul în stare de ebrietate
  • Șofatul cu viteză prea mare.

Conform Parlamentului European se dorește aplicarea unei legi pentru țările din Uniunea Europeană care prevede ca: toți șoferii, care rămân fără permis în UE din cauza unei infracțiuni rutiere severe, să nu mai poată conduce în niciun stat. Această lege va fi decisă de noul parlament UE care va fi ales în luna iunie 2024. Deocamdată la acest proiect de lege propus și votat la prima lectură, Consiliul nu și-a exprimat decizia finală.

Ce infracțiuni rutiere ar putea duce la pierderea permisului de conducere?

Privarea dreptului de a conduce se va face pentru încălcări grave de trafic și nu este vorba doar despre acestea din prezent, se dorește chiar o extindere a listei și aplicarea sancțiunilor clar, conform unui grafic.

În prezent, Parlamentul European a stabilit că ar trebui aplicată o lege prin care:

  • Șoferii care conduc mașina cu 50 km/h peste limita de viteză să fie sancționați cu pierderea permisului de conducere
  • În zonele rezidențiale, șoferii nu trebuie să depășească limita de viteză de 30 km/h pe drumuri, deoarece și asta ar putea duce la suspendarea sau chiar la pierderea permisului de conducere.

Conform Agerpres, eurodeputatul bulgar Petar Vitanov care este și raportorul la acest dosar privind legea, a declarat că „astfel de directive au ca scop reducerea numărului de accidente rutiere și determinarea șoferilor să conducă responsabil și să respecte normele în vigoare, să accepte consecinţele încălcării lor, indiferent unde conduc în UE”.

Deputații au în plan să adauge la lista de infracțiuni grave din țările Uniunii Europene și conducerea mașinii în stare de ebrietate. În România, această infracțiune se pedepsește acum astfel:

  • Se întocmește dosar penal – deoarece, conform art 335, „conducerea pe toate drumurile publice a unui vehicul pentru care legea cere obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”; această pedeapsă este valabilă și pentru șofatul sub influența substanțelor psihoactive; în cazul transportului public de persoane, pedeapsa cu închisoarea poate fi de la 2 la 7 ani
  • Șoferul va fi chemat la declarații, poate fi trimis în judecată, sau chiar condamnat, uneori se poate dispune amânarea pedepsei
  • Dacă șoferul este condamnat, atunci permisul se anulează.

În prezent, în țara noastră, dacă ți s-a anulat dreptul de a conduce din diferite motive, trebuie să aștepți până ce vei primi iar permisul de conducere. Acum se fac tot mai multe controale rutiere și dacă ești prins la volan, în trafic, fără permis atunci vei fi sancționat pentru că ai comis o infracțiune severă.

Articolul precedentCiolacu: „Eu vreau să trăiesc într-o Românie liberă. Nu vreau ca România să fie un vasal al Federaţiei Ruse”
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET