Jurnalistul mureșean Ioan Chiorean semnalează o problemă importantă legată de „salvarea” din pădure a puilor de animale sălbatice, prin prezentarea unei situații pe care o puteți întâlni în această vară, oricare dintre dumneavoastră.
“O familie de oameni draguți și sensibili au adus un pui de căprioară la Grădina Zoo Târgu Mureș. L-au găsit în pădure. (…) Veterinarii de la Zoo au explicat familiei că i-au pus viața puiului de căprioară în pericol, chiar și pentru că l-au lipsit de laptele matern, acesta fiind încă neînțărcat, fapt care poate să îi provoace chiar și moartea. O echipă de 4 medici veterinari de la Zoo, Vets4Wild Romania și Milvus s-au mobilizat pentru salvarea puiului.”
Chiorean amintește că “puii lăsați singuri de mamele lor deseori devin victime ale ”bunăvoinței” și inconștienței oamenilor. Turistului, care observă animalul “orfan” îi este milă de el, și imediat se declanșează “acțiunea de salvare” din care rezultă multe animale despărțite de mama lor. Dacă un pui de animal rămâne singur în pădure înseamnă că mama lui este în căutarea hranei. După aceea ea se va întoarce la pui pentru a-l îngriji. S-ar putea ca mama să fie în preajma puiului și din cauza oamenilor să nu aibă curaj să se apropie. Este strict interzisă atingerea/ mângâierea puilor! În felul acesta mirosul omului se imprimă pe pui, iar acest lucru este un pericol real pentru ca acesta să fie respins de mamă.”
În concluzie, dacă vedeți în natură pui de animal vizibil SĂNĂTOS, el trebuie lăsat în locul în care îl găsiți, fără să-l atingeți. Dacă însă găsiți un animal RĂNIT, sunteți rugați să contactați un medic veterinar de la Asociația Vets4Wild Romania (0744509254).