Budapest, 2014. november 28. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnökével, Németh Zsolttal folytatott megbeszélését követõen tartott sajtótájékoztatóján az Országház folyosóján 2014. november 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Balázs Izsák, consideră că deponenţii iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale au câştigat în baza sentinţei pronunţate joi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dar nici Comisia Europeană, România şi Slovacia, cu care s-au judecat la Luxembourg, nu au pierdut.

Izsák a reacţionat la anularea deciziei CE privind respingerea înregistrării iniţiativei depusă de către organizaţia sa, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Târgu Mureş. Acesta
consideră: iniţiativa cetăţenească a CNS este o chestiune atât de bună care – dacă are câştig – nu are perdanţi.

“A câştigat Comisia Europeană, care îşi poate eficientiza politica de coeziune, a câştigat România (…) şi a câtigat Slovacia, deoarece dacă şi regiunile locuite în majoritate de comunităţi naţionale din România şi Slovacia funcţionează bine, acest lucru aduce bani ţării şi ţara va funcţiona mai bine” – a fost de părere Balázs Izsák.

Preşedintele CNS a remarcat: sentinţa subliniază că a fost aplicat în mod eronat dreptul comunitar de către Comisia Europeană atunci când a refuzat înregistrarea iniţiativei. Acesta a adăugat:deşi instanţa nu obligă CE la nimic, dar după toate acestea Comisia nu poate face altceva decât să înregistreze iniţiativa. Cel mai probabil aceasta se va întâmpla înainte ca actuala conducere, în frunte cu Jean Claude Juncker, să îşi depună mandatul, în urma
alegerilor europarlamentare din mai. După înregistrare poate începe campania de strângere a semnăturilor de susţinere.

“Dacă începe strângerea de semnături, putem continua la nivel unional lupta pe care am pornit-o pentru Ţinutul Secuiesc şi pentru secui” – a formulat preşedintele CNS.

Balázs Izsák a amintit: preşedinţia rotativă românească a Consiliului Uniunii Europene şi-a ales drept motto “coeziunea, o valoare comună europeană”. Acesta crede: România trebuie să înveţe din această sentinţă. “Atât timp cât durează sărăcirea artificială a Ţinutului Secuiesc, acest motto nu este credibil” – a formulat preşedintele CNS.

Acesta a amintit că duminică, de Ziua Libertăţii Secuieşti, CNS a lansat către secui un nou apel la comemorare şi participarea la un marş care va avea loc la Târgu Mureş, iar în petiţia de protest vor cere, printre altele, ca România să acţionze conform motto-ului ales.

Preşedintele CNS a declarat că de data aceasta au avut o colaborare de excepţie cu autorităţile responsabile de ordinea publică, la organizarea marşului comemorativ şi de protest de la Târgu Mureş.

sursa: MTI

 

Articolul precedentTârgu Mureș, 10 martie: Marș și miting pentru autonomie
Articolul următorGRATUIT/ TÂRGU MUREȘ: Stagiu cu Sensei Jean Pierre Fischer, campion mondial la karate