Universitatea Sapientia va lansa la Facultatea de Ştiinţe şi Arte din Cluj-Napoca un program de studii pentru formarea dansatorilor şi instructorilor de dans. Specializarea se va înfiinţa în colaborare cu Universitatea de Artă a Dansului din Ungaria şi Casa Tradiţiilor (Hagyományok Háza) din Budapesta.  

Márton Tonk, decanul facultăţii de la Cluj-Napoca, a declarat că a fost întocmit dosarul pentru acreditarea specializării dedicate dansului popular, autorizarea temporară fiind în curs de desfăşurare.

Gábor Bolvári-Takács, rectorul Universităţii de Artă a Dansului din Ungaria a declarat că prin formarea de trei ani, dedicată dansatorilor ansamblurilor de dans popular maghiar, doresc să le ofere acestora o şansă unică de a obţine o diplomă de învăţământ superior, lucru care nu era posibil până acum.

La conferinţa de presă au participat şi şefii ansamblurilor profesioniste de dans popular maghiar din Transilvania. Barabási Attila, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul” din Târgu-Mureş, a relatat că prin această formare se împlineşte marele vis al dansatorilor din Transilvania, deoarece legea salarială din România a plasat într-o poziţie foarte nefavorabilă dansatorii profesionişti care nu au o diplomă universitară.

În prezent, în România, diplome de coregraf pot fi obţinute la universităţile din Bucureşti, Iaşi şi Târgu-Mureş, dar niciuna dintre aceste universităţi nu pune accentul pe dansul popular tradiţional.

sursa: MTI

Articolul precedentACUM: Misiune pirotehnică la Chețani
Articolul următorValentine’s Day, în gropile Reghinului