Valea Izei este un loc superb, despre care se spune că ar fi păstrat mai multe tradiții și obiceiuri decât oricare alt loc din România. Localitățile înșirate de-a lungul acestui râu se aseamănă prin hainele populare viu colorate, dar și prin datini. Cu toate acestea, fiecare comună se mândrește cu bisericile din lemn, iar pe drum întâlnim izvoare tămăduitoare.

Bârsana este una dintre comunele cele mai cunoscute din Valea Izei, unde mii de pelerini își găsesc liniștea de sărbători și nu numai. 

Crăciun în Maramureș: spectacol de datini și obiceiuri strămoșești – VIDEO

Am ales să mergem mai întâi la biserica de pe dealul Jbâr, unde timpul stă în loc. Povestea acestui sfânt lăcaș este de-a dreptul impresionantă, motiv pentru care se și află astăzi în patrimoniul UNESCO.

VEZI ȘI Magie în Țara Lăpușului, de Crăciun: tinerii duc tradiția mai departe în Maramureș – VIDEO

Așezată între coline și păduri, Mănăstirea Bârsana a fost și ea inclusă în Patrimoniul UNESCO din România. Are o vechime de peste 4 secole, este una dintre cele mai înalte construcții din lemn la nivel mondial și una dintre cele mai frumoase.

Straiele populare sunt păstrate cu sfințenie de oamenii locului, iar în preajma Crăciunului, copiii frumos costumați oferă adevărate spectacole.

Omenia moroșenilor, izvor de învățătură pentru românii grăbiți: tradiție și voioșie la Săpânța – VIDEO

Sursa realitatea.net

Articolul precedentCFR Călători va emite, de la 1 ianuarie, abonamentele săptămânale şi lunare exclusiv în format digital
Articolul următorCine sunt procurorii DNA care au clasat dosarul despre presupusele chefuri ale șefilor ISU Prahova la Ferma Dacilor