12 cadre didactice au fost premiate aseară, în cadrul Galei MERITO 2019. Printre cei 12 profesori răsplătiți pentru ”excelența în educație” la gala desfășurată sub înaltul patronaj al preşedintelui României se află și Bogdan Rațiu, profesor de Limba și Literatura Română, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”.
În prezentarea făcută de organizatori se precizează că <<Profesorul de 32 de ani și-a petrecut toată viața în Târgu-Mureș, unde a făcut și facultatea (română-franceză), și masteratul, și doctoratul pe care l-a terminat la 27 de ani. N-a simțit nevoia să studieze altundeva, pentru că a întâlnit mereu profesori care l-au susținut. Însă pasiunea pentru limba română și pentru școală, în general, s-a dezvoltat mai greu. „În gimnaziu, eram foarte leneș. Eram un băiat normal, care n-avea chef să învețe prea mult”, recunoaște Rațiu. A avut noroc de o profesoară de română despre care spune că a reușit să-i introducă informația în minte fără să fie conștient că învață. A luat aproape 9 la Capacitate, dar fără efort. A intrat la un liceu de biologie-chimie, însă instinctele i-au rămas aceleași: nu învăța, nu citea, nu se chinuia. „Abia am trecut anul”, spune el.
Apoi, în clasa a X-a, a venit o profesoară nouă de limba română, care i-a schimbat viața. „Dintr-un copil care n-a citit o carte, am început să citesc basmele lui Creangă și mi s-a părut foarte mișto să citesc.” Pune schimbarea asta pe seama profesionalismului pe care l-a identificat în profesoara sa, o tânără care planifica atent fiecare predare și muncea foarte mult. „În mintea mea de copil, mă gândeam cum poate să facă atâtea, cum poate să-mi explice atâtea, și mi-am dat seama că ea construiește niște lucruri. Asta mi-a rămas impregnat ca profesor.”
Când a început să predea la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, în urmă cu 10 ani, și-a format și el o metodă clară de predare, mai ales pentru că avea de-a face cu adolescenți care nu stăpâneau bine limba română.
Rațiu vrea să creeze cititori adevărați, „nu unii care mint, care spun cuvinte pompoase și patetice”. De aceea pune accent și pe limbaj, și pe cultură generală, și pe încurajarea creativității. Vrea să vadă viziune și corelații. „Mă interesează să formez un copil care să-mi schimbe țara”, spune senin.
Totul este, de fapt, cultură, e de părere Rațiu. Iar profesorii n-ar trebui să fie șocați că tinerii stau pe rețelele de socializare sau consumă produse media, ci ar trebui să le folosească în predare. El a integrat în ore, de-a lungul anilor, totul de la postări ale unor persoane publice pe Facebook, ediția Eurovisionului când a câștigat artistul travestit ConchitaWurst, Snapchat sau clipuri ale Loredanei. „Din tot procesul educațional, momentele astea durează câte 10 minute, dar sunt niște insule prin care-l fac pe copil să fie al meu, să-l aduc spre mine, să-i explic ce se întâmplă pe social media.”>>
Profesorii premiați la Gala Merito 2019 sunt: Ioana Steluța Manea, profesoară de matematică, Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Techirghiol, Bogdan Rațiu, profesor de Limba și Literatura Română, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Târgu-Mureș , Elisabeta Păcuraru, învățătoare, Școala Gimnazială Eșelnița, județul Mehedinți, Tatiana Cauni, profesoară de Limba și Literatura Română și coordonatoarea trupei de teatru Masca, Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Baia Mare, Dan Voiculescu, profesor de Fizică, Colegiul Național „Costache Negri”, Galați, Andrada Mazilu (Sorca), învățătoare, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Timișoara, Coziana Zaharia, învățătoare, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, București, Alina Hoară, învățătoare, Liceul de Artă, Sibiu, Anca Evelina Cîrligeanu, profesoară de Limba şi Literatura Română, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanţa, Adina Jurcă, educatoare, Grădinița „Liviu Rebreanu”, Miercurea Ciuc, Mircea Nistor,profesor de fizică și robotică, Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Hunedoara și Antoneta Împușcatu, directoare, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, sat I.C. Brătianu, jud. Tulcea – primul Director MERITO.