Sindicaliștii Companie Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere protestează joi, în fața sediului Guvernului.
Potrivit lor, desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), lipsa unui control al vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxime admise, distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariaților sunt atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin.
„Suntem în pragul unui dezastru rutier și social! Desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), lipsa unui control al vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxime admise, distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariaților sunt atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin! CNAIR este sabotată din interior, iar noi nu vom sta cu mâinile în sân!”, au precizat sindicaliștii într-un comunicat.
„Dacă guvernanții nu iau măsuri rapide, vom bloca activitatea și vom protesta în toată țara! Nu vom permite ca drumurile României să fie distruse, iar angajații care le întrețin să fie transformați în sclavi! Legea nr. 296/2023, OUG 156/2024 și lipsa modificării legislației specifice după intrarea în Schengen sunt doar parte din problemă!”, adaugă reprezentanții drumarilor.
Sindicatul se teme de disponibilizări
Sindicaliștii reclamă lipsa adaptării legislației specifice după intrarea în Schengen și disponibilizările de personal care urmează să aibă loc după desființarea Agențiilor de Control și Încasări (ACI).
„Deși am intrat în Schengen și ar fi trebuit ca guvernanții noștri să fi adaptat deja legislația la noile realități, nu se întâmplă nimic! Mai bine spus, nu se întâmplă nimic în sens pozitiv: în loc să ne reorganizăm și să ne adaptăm controlul vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxim admise, CNAIR SA a înțeles să desființeze Agențiile de Control și Încasări (ACI) unde se făcea acest control, iar salariați urmează a fi disponibilizați.
Ca întotdeauna, vecinii noștri se descurcă mult mai bine: de ex, compania similară maghiară știe să facă control, să încaseze taxe, amenzi (Kozut Nonprofit Zrt). Noi, la o lună și jumătate de la intrarea în Schenghen, încă nu știm ce vrem să facem, dar să mai și acționăm: Ministerul Transporturilor tace – degeaba am încercat să ne întâlnim cu reprezentanții lor, nu și-au făcut timp și pentru noi, la CNAIR SA încercam de 2 ani degeaba – nicio problemă importantă nu se supune dialogului social. ISCTR pare că e singura instituție, subdimensionată, nedotată, nici tehnic și nici la nivel de angajați, care din când în când mai face un control. Însă, cu așa controale, vai și amar de drumurile noastre!”, mai precizează sindicatul în comunicat.
Angajații CNAIR au sprijinul Blocului Național Sindical.