Apa și mancarea sunt esențiale pentru existența  noastră. Supraviețuirea în lipsa acestor două elemente poate varia în funcție de gene, de greutate și de starea generală de sănătate.

Lipsa totală a alimentației, dar cu consum de lichide, poate duce și la 40 de zile de supraviețuire, sau chiar maimult în unele cazuri. Însă fără apă, organismul uman rezistă mult mai puțin. La fel se întâmplă și în lipsa somnului.

Există cazuri relatate prin lume în care unii oameni susțin că ar trăi de zeci de ani fără mâncare sau chiar fără apă.

Înfometarea parțială, dar cu aport de hidratare, poate susține organismul luni sau chiar ani de zile, cum de altfel s-a întâmplat în perioadele de foamete sau în lagărele de concentrare din timpul războiului. Organismul se poate adapta în unele cazuri și poate încetini metabolismul, însă factorul determinant este tiroida, care are un rol esențial în acest proces de înfometare.

Aproximativ opt ore sunt necesare organismului pentru ca acesta să-și schimbe modul de funcționare. Într-o funcționare normală, organismul procesează hrana pe care o transformă în glucoză, care furnizează energia necesară.

Dacă organismul numai produce glucoză, va folosi aminoacizii pentru a produce energie. Afectați de acest proces vor fi mușchii.

Iată câteva din efectele care apar atunci când organismul nu mai primește hrană:

– stare de leșin

– amețeală

– scăderea tensiunii arteriale

– hipotensiune

– funcționearea defectuoasă a tiroidei

– tempertură

– dureri în zona abdominală

– stări depresive

– infarct

Sursa: Realitatea de Bacau

Articolul precedentAi dureri la coloană? Iată cinci sfaturi prin care poți evita problemele
Articolul următorOpt din zece gospodării din România au acces la internet. Ce regiuni sunt în top