Prefectul județului Mureș, Mara Togănel a convocat marți, 28 ianuarie, o ședință de lucru pe tema măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregătirea unui set de măsuri de intervenție în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

Alături de prefectul județului Mureș au fost prezenți reprezentanții instituțiilor cu atribuții pe această direcție: Direcţia  de Sănătate Publică a Judeţului Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Birou Vamal de Frontieră Aeroport Târgu Mureş, Punctul Poliţiei de Frontieră Aeroport Târgu Mureş și RA Aeroportul Transilvania Târgu Mureş.

Privitor la măsurile de intervenție în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus depistat în orașul Wuhan (China), reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș au transmis informările necesare atât către Aeroportul Transilvania Târgu Mureș, cât și către unitățile sanitare publice, private și cabinetele medicilor de familie. Modul de acțiune în cazul depistării unor eventuale cazuri este cunoscut de către toți factorii implicați.

În ceea ce privește cazurile de gripă înregistrate în județul Mureș, conducerea DSP Mureș raportează un număr de 3 cazuri de gripă în sezonul de iarnă 2019-2020, până la această dată nefiind înregistrate decese cauzate de această afecțiune. Potrivit aceleiași surse, numărul de viroze, pneumonii și cazuri de gripă este comparabil cu cel din aceeași perioadă a anului trecut. Au fost discutate și rezultatele triajului epidemiologic după vacanța de iarnă, efectuat în toate unitățile școlare din județul Mureș. În următoarea perioadă, atât directorii unităților școlare din județ, cât și primarii unităților administrativ teritoriale sunt îndemnați să respecte recomandările Ministerului Sănătății referitoare la evitarea îmbolnăvirii și răspândirii afecțiunilor respiratorii și a gripei în colectivitățile de copii și elevi din județul Mureș.

“Am avut inițiativa organizării acestei ședințe de lucru deoarece consider că doar o colaborare eficientă între toate instituțiile implicate poate să ducă la activități de prevenire bine executate și la un plan de acțiune pregătit din timp. În momentul în care toți cei care au atribuții în domeniu cunosc cu exactitate măsurile care se impun, vom reacționa promt la situațiile care pot afecta sănătatea mureșenilor. Mă bucur că nu există statistici îngrijorătoare în ceea ce privește cazurile de gripă, dar și pentru faptul că au fost luate măsurile de prevenție în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de coronavirus. Cu toate acestea, fac un apel către toți primarii și directorii de școli din județ în ceea ce privește asigurarea produselor de igienă în școli” a spus prefectul județului Mureș, Mara Togănel. 

În același timp, prima hotărâre a Colegiului Prefectural al Județului Mureș din anul 2020 prevede aprobarea măsurilor pentru evitarea răspândirii virusului gripal și afecțiunilor respiratorii la nivelul unităților de învățământ din județul Mureș, în sarcina Direcţiei  de Sănătate Publică a Judeţului Mureş și a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

 

Articolul precedentTârgu Mureș: Alt autobuz ÎN FLĂCĂRI!
Articolul următorTheodora Benedek, aproape sigur, candidatul PNL la Primăria municipiului Târgu Mureș