Organizația Mondială a Sănătății spune că, un adult trebuie să mănânce cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi. Concret, trebuie să consumăm 400 de grame pe zi ca să reducem riscul de cancer, boli cardiovasculare și diabet.

Rolul fructelor și legumelor pentru sănătatea organismului

Fructele și legumele sunt bogate în fibre, precum și în vitamine, minerale, antioxidanți și compuși vegetali. De asemenea, fructele și legumele sunt, în mod natural, sărace în sodiu și grăsimi.

Dat fiind gustul lor dulce, fructele tind să aibă o cantitate mai mare de zahăr natural și calorii în comparație cu majoritatea tipurilor de legume.

Fructele și legumele mențin buna funcționare a organismului sau ajută la protejarea împotriva unor boli.

De ce e important să consumăm zilnic fructe și legume?

Dincolo de vitaminele, mineralele sau antioxidanții lor, fructele și legumele furnizează fibre alimentare, care ajută la reglarea digestiei și la prevenirea constipației. Prezența unei diete bogate în fructe și legume a fost asociată cu un risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și anumite tipuri de cancer.

Consumul zilnic de legume și fructe reprezintă un comportament alimentar sănătos, pe care toți ar trebui să îl abordăm.

Care e necesarul zilnic de fructe și legume?

Există dovezi care arată că există beneficii semnificative pentru sănătate dacă se consumă cel puțin 5 porții de o varietate de fructe și legume în fiecare zi (5 porții de fructe și legume în total, nu 5 porții din fiecare). O porție de fructe sau legume cântărește 80 g.

Articolul precedentANM a emis COD ROȘU DE CANICULĂ
Articolul următorIncendii Grecia. Zeci de mii de turiști, între care și români, evacuați de urgență. Cea mai mare misine de salvare. Flăcările uriașe, vizibile din Albania – VIDEO