S-a aprobat documentația cadastrală prin care se clarifică situația juridică a terenului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

În cadrul ședinței Consiliului Județean de joi, 26 septembrie, a fost aprobată documentația cadastrală, comandată de Consiliul Județean Mureș, privind actualizarea datelor imobilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în vederea identificării în clar a suprafeței de teren aferentă acestuia. O dată asumată această documentație, atât de Consiliul Județean cât și de Consiliul Local, atât autoritatea județeană cât și cea locală vor cunoaște exact întinderea dreptului de proprietate a fiecăreia.

Această lucrare topografică a fost impusă pentru punerea în aplicare a sentinței nr.35 din 24.02.2012 a Curții de Apel Târgu Mureș, irevocabilă prin Decizia nr.7312 din 19.11.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțate în procesul privind clarificarea situației terenului.

În 2002 Statul Român, proprietarul terenului în discuție, a transmis prin HGR nr.867 în proprietatea Judeţului Mureş 20 de hectare teren aferent al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

În 2010 Primăria Târgu Mureș a cerut în instanță anularea titlului județului Mureș pe cele 20 ha invocând faptul că pe parcursul anilor asupra terenului au intervenit o serie de transformări, prin construirea unor obiective de interes local (corpul stradal Gheorghe Marinescu, Liceul Ion Vlasiu, extinderea cimitirului municipal etc.).

Prin Sentința nr.35 din 24.02.2012 instanța de judecată a dispus înlocuirea suprafeţei înscrise în actul translativ de proprietate, respectiv de 20 ha, cu sintagma ”terenul aferent”, impunând astfel nevoia clarificării, prin măsurători specifice, a întinderii suprafeței de teren rămasă Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș.

Lucrarea cadastrală efectuată cu scopul individualizării pe funcțiuni a terenului aferent spitalului și aprobată în ședința de joi, 26 septembrie, a avut în vedere actele normative care au stat la baza constituirii dreptului de proprietate al Județului Mureș, hotărârile judecătorești pronunțate în cauză, precum și existența celorlalte funcțiuni care au fost identificate pe terenul

Astfel, în urma realizării documentației de dezmembrare, din loturile rezultate, cel care cuprinde toate funcțiunile municipale este în suprafața de 75.299 mp, iar cele care cuprind funcțiunile de interes județean, “terenul aferent” celor 12 construcții aflate în proprietatea Județului Mures totalizează 117.753 mp.

Documentația aprobată de Consiliul Județean trebuie însuşită şi de către Consiliul Local Municipal Târgu-Mureș, clarificându-se astfel, o dată pentru totdeauna, situația terenului aferent Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Târgu Mureş, în sensul dispus prin însăşi hotărârile judecătoreşti pronunţate în litigiile ce au avut ca obiect acest imobil.

Astfel, Județul Mureș ca proprietar de drept al terenului, va putea transmite Ministerului Sănătății dreptul de administrare asupra suprafeței de teren necesară construirii Centrului de Arși.

În caz contrar, dacă această operaţiune nu se va realiza până la finalul anului 2019, finanțarea pentru construirea Centrului de Arși va fi pierdută.

Articolul precedentUndă verde în Consiliul Județean pentru podul din Gurghiu și o grădiniță din Târnăveni
Articolul următorINCENDIU la cantina unui liceu din Târgu Mureș. 77 de persoane au fost evacuate!