Se împlinesc 91 de ani de la moartea lui Ion I. C. Brătianu, prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, membru de onoare al Academiei Române.

“În data de 24 noiembrie 1927, joia, la ora 06:45, Ion I. C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani. Opinia publică era şocată, nimeni îşi putuse închipui acest deces subit al celui mai puternic om din stat. A fost înmormântat la Florica, judeţul Argeş, alături de tatăl său. Moartea sa a determinat şi reacţia ziarului de opoziţie „Dreptatea”: „S-a stins încă unul dintre cei care au ţinut pe umerii lor greaua sarcină a realizării celui mai mare ideal românesc: întregirea neamului”, notează “Historia”.

Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș, a transmis un mesaj in memoriam Ion I.C. Brătianu: “În chestiunile mari, care țin de onoare şi naţionalitate, nu pot fi preţuri de tocmeală. Sunt 91 de ani de când unul dintre făuritorii Marii Uniri a trecut la cele veșnice. Dar Ion I.C. Brătianu a rămas în istoria Europei, fiind cel pentru care s-a inventat celebra expresie diplomatică: “La țări mici, oameni mari!”

Ion I.C.Brătianu a fost unul dintre principalii ctitori ai României Mari, fapt care i-a determinat pe istorici să-l numească cel mai mare om politic şi bărbat de stat al României din toate timpurile, „o adevărată şcoală politică”.

 

Articolul precedentÎntâlnire între tinerii politicieni: liberalii întreabă, social-democrații ridică din umeri
Articolul următor520 de kilometri parcurși pe jos, la 77 de ani. Destinația: Alba Iulia