Deputata UDMR de Mureș, Csép Andrea a depus în Parlament un proiect de modificare legislativă, prin care se renunță la reglementările discriminatorii în cazul mamelor care dau naștere la mai mulți copii, în ani consecutivi.

„În cazul în care părintele beneficiar de indemnizația pentru creșterea copilului, reintră din nou în concediu fără să treacă 12 luni de la finalul primului concediu, în cele mai multe cazuri aceasta primește o indemnizație mai mică decât în cazul anterior. Părinții sunt descurajați din motive economice bine întemeiate”, motivează deputata.

Un studiu al Population Reference Bureau arată că România va fi țara cu cel mai mare procentaj de scădere a populației, 23 la sută.

Csép Andrea explică un caz concret de discriminare: „Femeia care are un salariu de 1000 lei, când intră în concediu maternal, primește 85 la sută din cât câștiga, adică 850 de lei. Când se termină concediul, mama revine pe piața muncii tot cu salariul de 1000 lei. Dacă după 5 luni rămâne însărcinată, indemnizația se va calcula în funcție de veniturile din ultimele 12 luni, adică 5 luni cu 1000 de lei, iar 7 luni cu 850 de lei. Și va primi 85 la sută din media acestei sume.”

Proiectul prevede ca în cazul în care cuantumul noii îndemnizații lunare pentru creșterea copilului este mai mic decât cel primit în cazul copilului anterior, să se acorde cel puțin aceeași sumă lunară și pentru următorul copil.

 

 

Articolul precedentTÎRGU MUREȘ: Testare gratuită a glicemiei
Articolul următorMUREȘ, ULTIMELE 7 ZILE: Amenzi de 380.000 lei