AUR s-a sesizat în urma declarațiilor incendiare făcute de fostul președinte al Casei Naționale de Sănătate, la Realitatea Plus și a anunțat că va cere înființarea unei comisii de anchetă care să verifice dacă Serviciul Român de Informații s-ar fi implicat acum zece ani în mod direct în elaborarea cardului de sănătate. ”Sistemul Big Brother de la SRI, cel de monitorizare a populației, nu se putea face niciodată în absența sistemului informatic de la CNAS”, a spus Lucian Duță. 

Anunțul partidului a venit la câteva săptămâni după ce Duță a dezvăluit informații despre compromisul pe care l-a făcut când a fost introdus cardul național de sănătate. Fostul președinte al CNAS a declarat că, practic, cardul a oferit SRI acces liber la datele personale ale românilor. 

L. D: Acest stat paralel, din dorința de a acapara puterea în România, care până la urmă este a dumneavoastră, a noastră, a cetățenilor, nu are niciun fel de limită în a accesa tot felul de mecanisme, netransparente și uneori ilegale, în scopul de a influența uneori, de a șantaja pe oricine este incomod. 
Acest card de sănătate este rezultatul unui compromis pe care eu am fost nevoit să-l fac în 2010, pentru că acest card de sănătate nu se putea face fără bazele de date ale tuturor cetățenilor din România.
Cu alte cuvinte, nu existau în acel moment, baze de date agregate referitoare la toți cetățenii din România și vă spun și de ce, pentru că serviciile speciale, vorbim aici de SRI, SIE, Doi și-un sfert, Armată, sistemul de justiție nu erau de acord să dea acele date personale despre acei angajați din motive pe care unii le înțeleg, unii poate nu le înțeleg și anume să spunem de sistemul de justiție, vă dau un exemplu. Pe bună dreptate, nu-i convine nimănui să avem acces la datele datele medicale ale unui judecător sau procuror, care – să fac o paranteză, fiecare poate avea să spunem o cădere nervoasă, dar putem să revenim apoi în câmpul muncii, adică putem fi recuperați. Ce se întâmplă oare cu un cetățean de genul acesta care, la un moment dat, cineva ăl șantajează și îi spune”domne, tu ești nebun”, nefiind convenabil sistemului?
Sistemul Big Brother de la SRI, cel de monitorizare a populației, nu se putea face niciodată în absența sistemului informatic de la CNAS. Practic, ei au translatat și au replicat acest sistem în mod ilegal și l-au folosit la un moment dat..

Anca Alexandrescu: Aveți dovezi în acest sens, că au translatat informații de la CNAS la SRI?

L. D: Păi eu vă spun ce mi-a zis mie, și am și fost dus atunci și am avut întâlniri și cu domnul Maior și cu domnul Coldea, nu era nicio chestiune ascunsă.

A.A.: La sediul SRI-ului?

L. D: La sediul SRI-ului, da.

A.A. : Și ce v-au spus cei doi?

L. D: Că este un deziderat și al meu, și al dânșilor, și d-aia v-am spus că a trebuit să fac acest compromis..

A. A: Deci a fost primul pas spre Big Brother

L. D: Vă repet, nu se putea face Big Brother dacă nu existau bazele de date de la CNAS. Bazele de date de la CNAS sunt cele mai complexe baze de date din România referitoare la toți cetățenii, inclusiv la starea lor de sănătate, inclusiv la tratamente, la internări, dar structura lor tehnică practic pregătea și era adaptată pentru acest sistem Big Brother.

Declarațiile uimitoare au semănat neliniște în Parlament. Însă doar politicienii de la AUR au reacționat. La o lună de la mărturisirele șocante ale doctorului Lucian Duță, Alianța pentru Unirea Românilor anunță că va propune înființarea unei comisii de anchetă pentru verificarea acuzațiilor fostului președinte al CNSAS, conform cărora Serviciul Român de Informații s-ar fi implicat acum zece ani în mod direct în elaborarea cardului de sănătate, numită tehnic Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate.

”Considerăm faptele descrise extrem de periculoase pentru un stat democratic și credem că instituirea unei comisii de anchetă la nivelul Parlamentului României este absolut necesară. Astfel, partidul AUR va propune înființarea unei astfel de comisii și speră că și celelalte partide politice prezente în Parlament vor vota în acest sens. S-ar face dovada că, în Parlamentul României, nu se află partide politice controlate de serviciile secrete”, a transmis partidul într-un comunicat de presă. (sursa: g4media.ro)

În afară de AUR, niciun alt partid politic sau vreo instituție din justiție nu a mai reacționat la declarațiile uluitoare făcute de către Lucian Duță. 

Ar mai trebui spus că fostul președinte al Casei de Asigurări de Sănătate a explicat și cum Guvernul și-ar fi dat girul pentru accesarea de fonduri europene folosite la elaborarea sistemului Big Brother, un sistem ce a rămas în subordinea SRI.

L. D: Acest sistem Big Brother a fost creat în urma unor minciuni pe care inclusiv Guvernul României le-a susținut în fața Bruxelles-ului. Cu alte cuvinte, exact ce ați spus dvs., fondurile europene au fost accesate de Guvernul României pentru a face două proiecte care se numesc „SII Analytics” și „SII Infrastructură”, adică sistem informatic integrat. 

A. A. : Adică interconectarea tuturor bazelor de date, în așa fel încât ministerele importante să aibă acces la informații în timp real. 

L.D.: Pentru asta a și dat Bruxelles-ul banii, pentru a face un sistem integrat civil și public în subordinea guvernului. 
La sfârșitul mandatului meu, mie domnul Florian Coldea, în birou la dânsul, mi-a spus că niciodată acest serviciu nu va uita  ce am făcut pentru el”, a mai dezvăluit Duță. 

Articolul precedentFOTO/VIDEO: Incendiu la groapa de gunoi din Sighișoara
Articolul următorCulisele statului paralel | Elena Mateescu (ANM): Europa a fost continentul cel mai cald în 2020. Cum putem preveni fenomenele meteo extreme