Mai multe primării din țară au ridicat problema imposibilității asigurării salariilor personalului din echipajele civile de prim ajuror și solicită preluarea acestora de către autoritățile județene sau naționale.
Unii primari forțează venirea pe teritoriul administrativ al localităților pe care le conduc a unor echipaje militare ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență sau relocarea de ambulanțe ale serviciilor județene de profil.
La nivelul județului Mureș, Consiliul Județean a preluat plata drepturilor salariale pentru personalul civil din echipajele de prim ajutor, suplimentând sumele pentru primării, cu precizarea că această măsură este una temporară, până la sfârșitul anului, pentru identificarea unei soluții permanente.
În acest moment, în România sunt peste 300 de echipaje de prim ajutor, din care aproximativ 30 sunt civile sau mixte.
Cele opt echipaje din județul Mureș au avut, numai în 2017, un număr record de intervenții: Ibănești 1176, Iernut 1085, Luduș 678, Deda 1114, Râciu 1190, Sovata 616, Miercurea Nirajului 731 și Acățari 1184.
Județul Mureș a marcat un pionierat în intevențiile prim ajutor, prin înființarea, încă din 2001 a echipajelor civile. Primele structuri au apărut în 2001, la Ibănești, Iernut și Sovata. Ulterior, Pompierii Militari au înființat echipaje de prim ajutor calificat la Sighișoara, Târnăveni și Reghin, având componente mixte, de personal militar și civil, ultimul fiind finațat de primării.
Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, subliniază importanța acestor echipaje: “Primul caz resuscitat de un echipaj de prim ajutor civil a fost la Iernut, în 2002, unde un pacient a fost defibrilat de două ori, iar la sosirea medicului pacientul avea puls. Cazul respectiv nu ar fi avut nicio șansă dacă nu exista echipajul de prim ajutor aproape de el”, a spus Arafat.
Desființarea echipajelor civile va duce inevitabil la pierderea de vieți omenești, prin întârzierile mari la intervențiile de cod roșu sau galben. În multe localități, aceste echipaje deservesc zone largi, având în acoperire drumuri naționale, recunoscute pentru potențialul de risc la accidente.
Soluțiile identificate de Raed Arafat sunt “asigurarea sumelor pentru aceste echipaje în mod distinct în bugetul autorităților locale din sume alocate de la bugetul de stat sau, soluția optimă din punctul meu de vedere, preluarea personalului prin transfer la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, din cele cinci județe unde activează echipaje de prim ajutor, în baza unei Legi sau ordonanțe de urgență”, a completat Arafat.
Un echipaj civil de prim ajutor are în componență un număr de 13-15 paramedici, cu un salariu lunar/persoană de 1.600-2.000 de lei.
Este momentul căutării unei soluții administrative la această problemă, de către autoritățile locale și naționale, măcar în numele eternelor fotografii din campaniile electorale trecute. Stau mărturie defilările edililor cu fotografii și texte lacrimogene, în care își arătau “grija” pentru siguranța cetățeanului.
Articolul precedentMureșul, sub furia ploilor
Articolul următorOfițeri la Medicină