Inaugurarea celei de-a 17-a ediții a Festivalului PRO ETNICA a avut loc pe scena din Piața Cetății din Sighișoara.

Primarul municipiului, Ovidiu Mălăncrăvean a anticipat, în cuvântul său că „Urmează cinci zile în care vom fi încântaţi de cei care vor participa la acest festival. Trebuie să-l felicit, pe această cale, pe organizatorul acestui eveniment, domnul Voker Reiter, pentru tot efortul pentru care îl depune pentru promovarea interculturalităţii în România”.

La rândul său, europarlamentarul UDMR Vincze Loránt, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), a spus că ProEtnica este „o adevărată sărbătoare în Cetatea Medievală a Sighişoarei, unde diferite culturi, diferite limbi, diferite dansuri se întâlnesc pe aceeaşi scenă şi oferă un spectacol încântător prin performanţa lor… Este foarte important ca interacţiunea şi convieţuirea dintre minoritate şi majoritare să fie una excelentă în România”, a spus eurodeputatul.

„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale susţine şi în acest an ProEtnica, la fel ca în fiecare an”, a subliniat  reprezentanta instituţiei, Magdolna Grosu, care a transmis un mesaj din partea ministrului Daniel Breaz.

Institutul Cultural Român prin vocea directorului Miruna Olteanu prezentă la deschidere, a dorit să se știe că este onorat să fie alături de ProEtnica la această ediție și că parteneriatul inițiat „va avea menirea de a susține manifestările ce presupun dialog intercultural și interacțiune artistică”.

„Au trecut 19 ani de când s-au pus bazele organizării primei ediţii a Festivalului Intercultural ProEtnica – care doreşte să fie mai mult decât un simplu festival – iar în cele 16 ediţii de până acum au participat deja generaţii de tineri din partea etniilor din România, a subliniat organizatorul festivalului, Volker Reiter, director al Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara. „Peste 600 de reprezentanţi din partea tuturor etniilor din România vor participa la evenimentul de la Sighişoara şi în acest an. Proiectul are alături 60 de parteneri instituţionali. (…) 60 de instituţii cărora trebuie să le mulţumim şi fără de care organizarea acestui festival ar fi fost imposibilă. Speranţa noastră este că în acești ani, ProEtnica a avut efecte în societate, deoarece doreşte să fie mai mult decât un simplu festival la care vii, te distrezi şi «hai, pa!». ProEtnica doreşte să fie o adevărată sărbătoare, un moment festiv pentru viaţa omului, care deschide şi schimbă suflete, care schimbă mentalităţi în societate şi care generează tradiţii noi. Aşadar, ProEtnica doreşte să fie un instrument care ajunge să creeze o convieţuire paşnică între etnii în societatea de azi şi de mâine”, a spus Volker Reiter.

 

 

 

Articolul precedentLa Târnăveni mai ajung 1 milion de euro, bani europeni
Articolul următorSchimbare în top managementul E.ON