În spațiul public mureșean au fost publicate rezultatele unui sondaj de opinie, realizat în Târgu Mureș de Biroul de Cercetări Sociale București, la comanda Comitetului Național al Republicanilor Româno-Americani din Statele Unite ale Americii.

Cercetarea, realizată în perioada 16-18 februarie 2019 se autodefinește ca fiind realizată “pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă a municipiului Târgu-Mureș”. Rezultatele sondajului, care sunt deja intens comentate în mediul politic mureșean, au trezit suspiciuni încă din momentul publicării.

Radu Bălaș, consilier local în Consiliul Local Municipal Târgu Mureș din partea Partidului Oamenilor Liberi (POL) a scris, pe pagina personală de Facebook, că “sondajul are o eșantionare defectuoasă, nefiind corect la distribuția etnică și procentul de pensionari la nivelul populației, așa încât orice rezultat este departe de realitate, “premisa” fiind greșită”, spune Radu Bălaș.

Dar cine este în spatele ONG-ului intitulat “Comitetul Național al Republicanilor Româno-Americani din Statele Unite ale Americii”?

„Împreună cu președintele PMP, Eugen Tomac, la Washington”

Președintele Comitetului este Sorin Roiban, prezentat de de gazetaromaneasca.com ca fiind “specialist în domeniul IT, stabilit în Statele Unite din anul 1999, totodată fondatorul organizatiei Romanian Republicans, director executiv la Consiliul Mondial Român pentru SUA și Canada, membru în conducerea executivă a Partidului Republican din Palm Beach.”

Roiban este un apropiat al Partidului Mișcarea Populară, fapt asumat de PMP, inclusiv într-o postare pe site-ul partidului lui Băsescu. Conform acestui comunicat de presă, PMP și-l revendică  pe Roiban ca membru: „O delegație a PMP, formată din președintele executiv, deputatul Eugen Tomac, senatorul Vasile Cristian Lungu și Sorin Roiban, coordonator al Romanian GOP din SUA, s-a aflat în aceste zile la CPAC-2018 la Washington, la invitația  lui Matt Schlapp, presedintele al American Conservative Union”.


Chiar ieri, 2 martie, Sorin Roiban a publicat pe pagina de Facebook, un mesaj în care arată că se află în Statele Unite împreună cu liderul Partidului Mișcarea Populară: “Din nou în apropierea președintelui SUA, împreună cu președintele PMP Eugen Tomac, la Washington”.

„Aduc mai departe mesajul singurului partid de dreapta din România – PMP”

În primele două luni ale anului, Roiban a avut, de altfel, mai multe postări în care evidențiază apropierea de Partidul Mișcarea Populară. La începutul anului, românul stabilit în Statele Unite publica o fotografie, însoțită de un mesaj în care arăta că se află alături de președintele Traian Băsescu, cel mai bun politician român al anului 2018”.

În 2 februarie, Roiban scria, de asemenea, că „mă aflu la Reședința Președintelui Donald Trump, pentru că îmi doresc să aduc mai departe mesajul singurului partid de dreapta din România – PMP”.

Afinitățile lui Roiban cu PMP sunt evidențiate și într-o scrisoare transmisă de acesta conducerii de la București a acestei formațiuni politice: mă adresez conducerii PMP și în special președintelui PMP, domnul Eugen Tomac cu un nou îndemn și susținerea noastră, a românilor din Diaspora, de a continua lupta cu sistemul cripto-comunist, eminamente corupt care macină România.”

Sorin Roiban a fost menționat în presa românească și pentru reacțiile împotriva lui Klaus Iohannis. Într-o scrisoare trimisă Președintelui României în 2016, acesta scria că “românii din Diaspora vor fi reprezentați în legislativul ce va rezulta în urma scrutinului din toamnă de 2 senatori și 4 deputați. Comparativ, vă informăm, Excelență, că județul Sibiu, unde vă mai sunt casele nepierdute în instanță, va fi reprezentat de 3 senatori și 6 deputați.” Roiban semna acest mesaj ca “preşedinte interimar al Mişcării Populare SUA”.

“Curentul promovat de Soroș – îmbrățișat, în România, de președinție, USR și PNL. Iohannis – rupt de interesele naționale”

Interesante sunt și opiniile celui care a comandat sondajul din Târgu Mureș, în legătură cu viața politică din România. Roiban scrie căîn România se duce o luptă între Europa progresistă și America devenită conservator-naționalistă, sub Administrația Trump. Nu mai este un secret că progresismul este curentul promovat de Soroș și îmbrățișat, în România, de președinție, USR și PNL. Pe de o parte un Iohannis progresist și rupt de interesele naționale, dar susținut puternic de Germania, iar pe de altă parte Cioloș, alt produs al progresismului european, dar susținut de Franța.”

realitateademures.net vă prezintă această analiză, exclusiv în scopul informării cititorilor noștri în legătură cu ONG-ul care a comandat acest sondaj și cu persoana care îl conduce.
Se naște, în mod firesc, întrebarea de ce un ONG din Statele Unite ale Americii, mai mult decât apropiat de PMP, ar fi fost interesat de un sondaj de opinie realizat tocmai în Târgu Mureș?
Răspunsurile la această întrebare pot duce la cheia în care sondajul publicat ieri ar putea să fie interpretat…
Articolul precedentFOTO: Mureșul, invitat de onoare al Balului Secuiesc din Budapesta
Articolul următorPrins la Orăștie, după ce a furat în Târgu Mureș telefoane de 89.000 lei