Ștefan Manea din Târnăveni, președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureş, învață la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” din Târnăveni.

Consiliul Județean al Elevilor Mureș a redactat raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Județean, pe baza datelor prelucrate pe baza unui formular online, diseminat elevilor din unitățile de învățământ gimnazial, liceal și special din județ.

Raportul susține că doar 3,5% dintre elevi consideră că profesorii lor utilizează metode adecvate de predare

Cu numai două zile înainte de începerea noului an școlar, Ștefan Manea a acordat un interviu în exclusivitate pentru realitateademures.net, despre perspectiva sa asupa învățământului mureșean.

Rep: Care consideri că este cea mai gravă problemă a învățământului mureșean?

Ștefan Manea: Din punctul meu de vedere, faptul că profesorii încă se tem să admită că și elevii au drepturi, nu doar obligații este unul dintre motivele pentru care învățământul mureșean se află într-o stare de latență. Acest lucru poate fi observat și din statisticile din Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Județean, cum ar fi numărul mare de elevi care nu au oferit feedback semestrial cadrelor didactice: 42,7%

Rep: Cât de implicați sunt elevii mureșeni în materie seocială tși extracurriculară?

Ștefan Manea: Am observat că, din fericire, elhevii sunt implicați în activități extrașcolare și sociale, fiind interesați și atrași de modul în care sunt prezentate informațiile și de diferitele modalități de a comunica cu alte persoane. Pe scurt, elevii mureșeni sunt surprinși de lucrurile pe care le pot afla și de abilitățile pe care și le pot dezvolta prin intermediul educației nonformale.

Rep: Cum definești comunicarea dintre profesori si elevi în județul Mureș?

Ștefan Manea: Relația elevi-profesor este, în mare parte, o relație greoaie, în sensul în care nici elevii, dar nici profesorii, nu sunt dispuși să asculte problemele celuilalt, intenția de a comunica și de a îmbunătăți relația transformându-se într-un conflict. Bineînțeles, am auzit și chiar întâlnit profesori și elevi care au o relație bună și foarte bună, dar sunt mai mult excepții de la regulă.

Rep: Care sunt soluțiile pe care le propui pentru remedierea problemelor relevate de sondajul publicat recent de Consiliul Județean al Elevilor?

Ștefan Manea: În urma interpretării răspunsurilor, Consiliul Județean al Elevilor Mureș a creat o serie de propuneri, pe care dorim să le implementăm început cu anul școlar 2018-2019. Printre acestea se numără revizuirea semestrială a  regulamentelor interne ale școlilor, publicarea unei liste care să conțină școlile care nu respectă prevederile Statutului Elevului, creșterea vizibilității CJE Mureș, promovarea Statutului Elevului în școli atât prin campanii online, cât și prin campanii realizate de către Consiliile Școlare ale Elevilor.

Rep: Care sunt obiectivele Consiliului Județean al Elevilor pentru noul an școlar?

Ștefan Manea: Pe lângă demersurile pentru promovarea Statutului Elevului pe care le-am menționat deja, dorim să îmbunătățim starea burselor școlare oferite de către Consiliile Locale, demers pe care l-am început anul trecut, dar care s-a oprit din cauză că nu am primit informațiile necesare din partea primăriilor, să creăm Consilii Consultative pe Probleme de Tineret pe lângă unitățile administrativ teritoriale din localitățile din județ, dar și organizarea unei sesiuni de formare pentru membri Adunării Generale a CJE Mureș, astfel încât nivelul de pregătire al elevilor reprezentanți să fie cât mai ridicat. Urmează ca la începutul lunii noiembrie să realizăm planul de acțiune pentru mandatul 2018-2019, moment în care vom anunța toate demersurile CJE Mureș pentru acest an școlar.

Articolul precedentLa Reghin se construiește primul tractor 100% românesc
Articolul următorPSD confirmă: Mircea Dușa – prefect de Mureș