Astăzi, în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii a fost acordată distincţia Fibula de la Suseni, pentru patru personalităţi mureşene. Printre laureați este și reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Luminița-Teodora Odobescu, originară din Reghin.

Diplomatul a fost propus pe 30 aprilie 2015 printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis, ea primind pe 12 mai avizul favorabil din partea comisiilor reunite de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului.

Odobescu a fost atunci avizată cu 21 de voturi “pentru” şi o abţinere. La audieri, Luminiţa Odobescu a declarat că se va ocupa de “promovarea unor dosare de interes prioritar, precum “finalizarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen, un proces legitim, unde am îndeplinit toate criteriile de aderare”. Un alt obiectiv major va fi pregătirea deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului UE, “un proces care implică un efort substanţial”, a mai spus la acel moment diplomatul român.

Potrivit Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu este diplomat de carieră ce a exercitat între noiembrie 2012 şi august 2015 funcţia de Consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.

A fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada februarie – noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre UE, AELS şi Turcia.

Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ, etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială.

După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.

Între 1999 şi 2002 a fost şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, având responsabilităţi legate de gestionarea relaţiilor comerciale între România şi Comunităţile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între anii 1995 si 1999 a ocupat diverse poziţii în cadrul serviciului Uniunea Europeană din acest Departament, iar între 1992 şi 1995 a fost cercetător ştiinţific la Institutul Naţional „Virgil Madgearu”.

A făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) şi a fost, de asemenea, stagiar la Organizaţia Mondială a Comerţului (Geneva). A absolvit un curs privind problematica UE la Colegiul Europei de la Bruges (Belgia).

Din 2003 este doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti.

A absolvit în anul 1992 Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

În 2007 a fost decorată cu „Ordinul Meritul Diplomatic în grad de ofiţer” pentru contribuţia adusă la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. De asemenea, în 2015 a fost decorată cu „Ordinul naţional al Legiunii de Onoare a Franţei, în grad de Cavaler”.

Vorbeşte fluent engleza şi franceza şi la nivel mediu limba spaniolă.

S-a născut la 3 mai 1969, la Reghin (judeţul Mureş). Este căsătorită şi are doi băieţi.

Articolul precedentVIDEO: Hora Unirii la Tîrgu Mureș
Articolul următorSURSE: Claudiu Maior ar fi trecut la ALDE!