Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor din România, aduce în atenția publică metodele de evaluare din sistemul românesc de învățământ, care nu se pliază pe nevoile și interesele actuale.
„Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc. Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc”, se arată în comunicatul Consiliului Național al Elevilor.
Elevii de clasele a VII-a, au aflat în urmă cu doar o lună că vor da și ei examene, o altă schimbare fiind aceea de la examenul de matematică, unde subiectele “vor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi.
Ștefan Manea, președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureș a confirmat, pentru realitateademures.net, că organizația pe care o conduce susține acest protest, organizat la nivel național.
În județul Mureș, simularea evaluării naționale este susținută de 5.115 de elevi de clasa a VII-a și 4.918 de clasa a VIII-a, probele desfășurându-se, începând cu ora 9, în 118 unități școlare.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog.