Guvernul spaniol a cerut eliminarea a aproape 66.000 de anunțuri de pe platforma de închirieri Airbnb, pe motiv că acestea încalcă reglementările privind cazarea turistică.

Măsură vine în contextul în care, chiar înainte de sezonul estival, au început proteste față de turismul excesiv.

Duminică, manifestațiile din Insulele Canare au atras mii de persoane, relatează BBC.

Ministrul pentru drepturi sociale, protecția consumatorului și Agenda 2030, Pablo Bustinduy, a declarat că proprietățile respective „au încălcat diverse norme privind utilizarea locuințelor în scop turistic”.

Proces câștigat de guvern

Spania se confruntă cu un cost al chiriilor tot mai ridicat, spre nemulțumirea populației.

Recent, o instanță din Madrid a obligat Airbnb să retragă imediat de pe platformă aproape 5.000 dintre locuințele vizate de minister.

Proprietățile sunt situate în șase regiuni: Madrid, Andaluzia, Catalonia, Valencia, Țara Bascilor și Insulele Baleare.

Ministerul condus de Pablo Bustinduy așteaptă acum alte decizii judecătorești în cazul celor aproximativ 60.000 de proprietăți rămase, despre care consideră că sunt listate ilegal.

Locuințele identificate fie nu au furnizat un număr de licență, fie au oferit un număr incorect sau nu au indicat statutul juridic al proprietarului pentru a arăta dacă închiriază în mod profesionist sau ca persoană fizică.

Pablo Bustinduy a descris decizia instanței ca fiind „o victorie clară pentru cei care luptă pentru protejarea dreptului la locuire”.

El a adăugat că „este posibil să ne asigurăm că niciun interes economic nu primează asupra locuirii și că nicio companie, oricât de mare sau puternică, nu este mai presus de lege”.

Locuirea a devenit principala preocupare a spaniolilor în ultimele luni, pe fondul creșterii explozive a chiriilor, în special în marile orașe.

Costurile au explodat, salariile au stagnat

Chiria medie s-a dublat în ultimul deceniu, în timp ce salariile nu au ținut pasul.

Mulți identifică apartamentele pentru turiști drept o cauză majoră a problemei, acestea reducând semnificativ oferta de locuințe pentru rezidenți.

Spania este a doua cea mai populară destinație turistică din lume, după Franța, atrăgând 94 de milioane de turiști străini în 2024 – o creștere de 13% față de anul precedent.

Premierul socialist Pedro Sánchez a declarat la începutul acestui an: „Sunt prea multe [oferte de închirierere prin] Airbnb și prea puține locuințe” și a promis să oprească expansiunea „necontrolată” a utilizării locuințelor în scop turistic.

Primăriile acționează

Unele autorități locale au început să ia măsuri. Primăria Barcelonei a anunțat că va elimina cele 10.000 de apartamente turistice pe termen scurt până la sfârșitul anului 2028.

Altele au adoptat o abordare diferită. În ultimele luni, Airbnb a încheiat acorduri cu autorități locale din Insulele Canare, Ibiza și Murcia pentru a asigura conformitatea proprietarilor cu normele privind închirierea turistică.

Airbnb reacționează

Airbnb a declarat că va contesta în instanță deciziile legate de acest caz și că nu a fost prezentată nicio dovadă concretă privind încălcările comise de gazde. Compania a invocat o decizie a Curții Supreme din Spania din 2022, care stabilea că responsabilitatea pentru informațiile din anunțuri revine gazdei, nu platformei, care este doar un „intermediar neutru”, nu un furnizor imobiliar.

Reprezentanții companiei au adăugat că problema reală a locuințelor din Spania este lipsa ofertei, nu Airbnb: „Cauza principală a crizei locuințelor accesibile din Spania este lipsa de ofertă față de cerere. Guvernele din întreaga lume văd că reglementarea Airbnb nu rezolvă problema locuirii și nu readuce locuințele pe piață – doar afectează familiile locale care se bazează pe găzduire pentru a-și permite traiul și costurile tot mai mari.”

Nemulțumirea, în creștere

Vara trecută, Spania a fost scena unui val de proteste împotriva supra-turismului în multe destinații populare, impactul asupra locuirii fiind principala plângere.

Cu numărul de turiști străini apropiindu-se rapid de 100 de milioane pe an, se așteaptă ca tensiunile să continue și în vara aceasta.

În Mallorca, grupul Menys Turisme, Més Vida („Mai puțin turism, mai multă viață”) pregătește manifestații, cu un prim protest programat pentru 15 iunie.

Articolul precedentPESTE 1,8 MILIOANE DE ROMÂNI ÎȘI CELEBREAZĂ ONOMASTICA DE SĂRBĂTOAREA SFINŢILOR CONSTANTIN ŞI ELENA
Articolul următorUNIUNEA EUROPEANĂ VA OFERI SPRIJIN FINANCIAR PENTRU RADIO EUROPA LIBERĂ