Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în 29 mai 2019 prin sentință definitivă recursul făcut de primarul din Reghin, Maria Precup, împotriva hotărârii Curții de Apel Târgu Mureș din 2016, la care atacase raportul inspectorilor de integritate potrivit cărora ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2012 – 10 decembrie 2014, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de cenzor alS.C. DACIA S.A., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea nr. 161/2003, precum și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003”.
Potrivit sentinței ÎCCJ, instanța a respins ca nefondat recursul înaintat de Maria Precup împotriva hotărârii Curții de Apel Târgu Mureș din 15 aprilie 2016 în dosarul 438/43/2015, având ca obiect ”anulare act administrativ”. Totodată, ÎCCJ a respins și cererea lui Precup de sesizare a completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din subordine, ”în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru interpretarea şi aplicarea art.489 alin.(3) Cod pr.civ.”.
În aceeași zi, într-un alt dosar, ÎCCJ a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului amintit din Codul de procedură civilă, formulată de Precup, respingându-i însă cererea de suspendare a soluţionării recursului declarat, împotriva sentinţei 41 din 15 aprilie 2016, pronunţate de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a Civilă, de Contencios administrativ şi fiscal, ca neîntemeiată. Decizia ÎCCJ este fără cale de atac.
Pe de altă parte, chestionat cu privire la posibilitatea convocării de alegeri anticipate la Reghin, ca efect al sentinței definitive a ÎCCJ în cazul primarului Maria Precup, prefectul de Mureș, Mircea Dușa, a declarat că încă nu are sentința motivată, o așteaptă și la momentul respectiv va vedea ce este de făcut.
sursa: Puncul