Pentru că sezonul de iarnă a debutat cu un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă,  Salvamont România  vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă.

1.    Nu intrați în panică.
2.    Protejati victima prin marcarea locului  accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.
3.    Anuntati echipa Salvamont  aflată pe domeniul schiabil , sau apelați  telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4.    Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îî provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezintă dureri sau alterarea stării generale, trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate victima.
5.    Dacă victima este inconstientă, deschideți-i  căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxatia  mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche, nu „ basculati” spre spate capul victimei)  și verificati, timp de 10 secunde, dacă respiră; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardiopulmonară (masaj cardiac extern, în ritm de aprox 100/ minut, iar dacă sunteti instruit în acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respiratie artificială, cu un raport compresii toracice: ventilații de 30:2.
6.    Discutați cu victima și  observati daca este coerentă în exprimare. Observati dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si  faceți compresi. Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii.
7.    Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei, indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil, sau care pot fi fatale.
8.    Protejați termic persoana accidentată
Nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.
Articolul precedentBurse interesante pentru studenții mureșeni
Articolul următorFOTO: Trei copii au murit intoxicați, în urma unui incendiu, la Archita