Sondajul realizat în Târgu Mureș de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, prezentat AICI de mures.ro – http://bit.ly/2RYmZN8, a trezit numeroase discuții și analize în spațiul public.

mures.ro a publicat un interviu cu prof.univ.dr. Vasile Dâncu, Președintele IRES, despre acest amplu studiu realizat în perioada premergătoare campaniei pentru alegerile locale.

Reporter: Care este reprezentativitatea acestui sondaj, din punct de vedere sociologic?

Vasile Dâncu: Sondajul realizat este reprezentativ pentru populatia de votanți din municipiul Târgu Mureș, cu marja de eroare care a fost prezentată în presa locală (eroarea maximă tolerată de +/- 3,4% – n.r). Sondajul a avut ca scop analiza unor elemente specifice dinamicii politice, cea mai importantă țintă fiind descoperirea candidatului cel mai reprezentativ pentru dreapta spectrului politic.

Sigur, sondajul nu trebuie interpretat ca o prognoză electorală, deoarece mai este mult timp până la alegeri, candidații nu sunt încă stabiliți și există încă o serie de necunoscute, chiar privind sistemul de vot. Votul în două tururi sau un singur tur la Primărie, votul direct sau indirect pentru Consiliul Județean sunt elemente care pot influența decisiv poza finală și structura profundă a votului.

Cu siguranță, sondajele viitoare, după definirea candidaților, vor putea face și prognoze privind învingătorii sau învinșii.  În acest studiu, colegii mei de la IRES au pus accent pe analiza climatului politic și civic, precum și studiul agendei cetățenilor, în perspectiva alegerii unei noi administrații.

Reporter: Care este concluzia dumneavoastră, în legătură cu așteptările târgumureșenilor și cu viața politică locală? 

Vasile Dâncu: Concluziile sunt evidente,  dar cercetarea a reușit să le ierarhizeze marile nemulțumiri față de actuala administrație, dar care devin imperative pentru administrația ce vine. Locuitorii municipiului Târgu Mureș sunt nemultumiți în primul rând de elementele de infrastructură urbană, dar și de multe aspecte ale unor politici pe care le consideră deficitare sau inexistente.

De altfel, într-o altă cercetare realizată în această toamnă, 68% dintre locuitorii județului erau nemultumiți de modul în care merg lucrurile în administrația județului și a municipiului.

Un alt aspect interesant este doar 1 din 5 tineri este interesat de politică. Oamenii sunt profund nemultumiți și de modul în care merg lucrurile la București și cer Guvernului reforma educației, a sănătății și crearea de locuri de muncă.

Politicienii locali, fie români sau maghiari, au cote foarte joase de încredere, dar și de notorietate. Dacă ne uităm cu atenție în dinamica datelor, observăm o anumită cerere pentru specialiști în politică, chiar dacă aceștia au handicapul lipsei de experiență politică.

Parcă nu avem tensiunea existentă în alți ani de alegeri, târgumureșenii par destul de resemnați și cu o încredere redusă într-un viitor care ar schimba lucrurile radical. Cred că este loc pentru campanii care să fie centrate mai mult pe soluții, decât pe valori, mai mult pe ideea de comunitate, decât pe segmentare etnică.

Reporter: Puteți face o proiecție legată de anul electoral 2020, din perspectiva alegerilor locale din Târgu Mureș?

Vasile Dâncu: Nu fac proiecții electorale, decât dacă am la dispozitie baze de date constituite în scop de prognoză, cum este cazul calibrărilor pentru exit-poll. Dar, se vede un anumit pasivism și puțin interes legat de alegeri, deci candidații și partidele trebuie sa facă campanii puternice și credibile.

Oamenii resping partidele politice și cred că factorul etnic nu va mai cristaliza opțiunile electorale cu forța egală ca în alegerile trecute. Nici imperativul unor candidați comuni nu mai are forța pe care o avea în trecut.

Cred că este loc pentru o schimbare majoră în Târgu Mureș. Când mă gândesc la schimbare, am în vedere mai multe lucruri, dar în primul rând schimbarea stilului de management al administrației locale.

Probabil că ar fi loc de venirea unei noi echipe, care, indiferent de etnie sau de alte criterii, să aducă un nou proiect de urbanism, dar și un nou proiect comunitar.

În puține locuri din țară, echipele IRES au putut măsura un nivel atât de ridicat al nemulțumirii, nemulțumire care nu este eclipsată nici măcar de mândria locală, factor edulcorant în analiza calității vieții urbane. Cred că până la alegeri vom mai realiza sondaje de opinie în Târgu Mureș, așa încât sunt și eu curios să văd cum vor evolua lucrurile.

Puteți vedea rezultatele sondajului realizat în Târgu Mureș de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, AICI – http://bit.ly/2RYmZN8

Articolul precedentSoțul judecătoarei care și-a pus capăt zilelor S-A SINUCIS!
Articolul următorSighișoara, analiză dură făcută de un fost director al Fundației Printul de Wales