Începând cu 1 octombrie, învăţătorii maghiari îşi păstrează orele de limba română, dar nu vor mai fi remuneraţi pentru acestea, a scris vineri portalul de ştiri în limba maghiară Maszol.ro, potrivit căruia “ministrul Educaţiei, Valentin Popa, care a demisionat săptămâna trecută, a lăsat o bombă în urma sa”.

Ordinul ministerial 4165 din 27 iulie prevede că nu vor mai fi virate sumele prevăzute pentru plata orelor de limba română învăţătorilor care predau în limbile minorităţilor. Înainte, ministerul considera orele de limba română ore suplimentare şi le plătea şcolilor minorităţilor, unde acestea sunt sarcini suplimentare.
Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării a declarat pentru portalul de ştiri că CNCD va  analiza din oficiu ordinul ministerial suspect a fi discriminatoriu, astfel că la şedinţa consiliului din 15 octombrie, au fost invitaţi şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Asztalos crede că poate fi vorba de discriminare, deoarece ordinul încalcă principiul “remuneraţie egală, pentru
muncă egală”.
Parlamentarul UDMR, Ödön Szabó, specializat pe probleme de învăţământ a spus că doar acum a ieşit la lumină această modificare, deoarece învăţătorii maghiari nu au beneficiat nici în perioada vacanţei, nici în luna septembrie de aceste sume suplimentare.
Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a publicat vineri o luare de poziţie în care a numit “cadou de Centenar” discriminarea învăţătorilor maghiari şi a somat decidenţii să retragă urgent ordinul de ministru ce reglementează sistarea
plăţilor pentru orele de română.
Potrivit PPMT şi ordinul “demonstrează bine că decidenţii din Bucureşti îi consideră pe membrii minorităţilor băştinaşe care trăiesc în România cetăţeni de gradul II”.
Articolul precedentAccidente extrem de grave în Tîrgu Mureș
Articolul următorREFERENDUM MUREȘ: cum se votează în spitale și penitenciar